170 de persoane s-au prezentat luni dimineata, inca de la prima ora, pentru a-si depune cererile de acordare de despagubiri in bani la sediul ANRP. Ingrid Zaarour, presedintele institutiei, a declarat ca pana la aceasta ora, au fost prelucrate actele a 50 de fosti proprietari.
Acestia au de primit despagubiri pana in 500.000 de lei, ce le vor fi platiti in doua rate anuale. Primi bani vor intra în conturile beneficiarilor la mijlocul lunii noiembrie.
„Daca suma va fi mai mica de 250.000 lei, vor putea primi intr-o singura transa de la inceput”, a afirmat Zaarour.
Cei care au despagubiri mai mari, vor primi automat actiuni la Fondul Proprietatea. Banii necesari despagubirilor, circa 20 milioane de euro, vor proveni din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care Ministerul Economiei si Finantelor le detine la Fondul Proprietatea, precum si din dividendele aferente participatiilor detinute la Fond, iar in completare vor putea fi alocate sume de la bugetul de stat si/sau Fondul National de Dezvoltare. Titlurile de despagubire vor putea fi valorificate in termen de trei ani de la data emiterii.
20.000 de potentiali actionari
Fondul Proprietatea ar putea avea in jur de 20.000 de actionari, estimeaza Theodor Nicolescu, vicepresedintele ANRP. Deja, Fondul a primit solicitari de la peste 6.000 de fosti proprietari, iar 2.343 de persoane au devenit, pana in prezent, actionari cu acte in regula. Pana in prezent, au fost emise titluri de despagubire a caror valoare depaseste 400 milioane euro.
Conform legii, au dreptul sa detina actiuni la Fond toate persoanele fizice carora li s-au acordat, ori li se vor acorda, despagubiri prin echivalent, in baza unor legi speciale de retrocedare – Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, Legea Fondului funciar 18/1991, Legea 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si cele forestiere.
Despagubirea se realizeaza in actiuni, reprezentand valoarea actuala a imobilelor care nu mai pot fi restituite in natura, astfel incat titularii drepturilor de despagubire vor deveni actionari ai Fondului Proprietatea.