In urma verificarilor efectuate, in perioada mai-iulie, de catre comisia mixta de specialitate din cadrul ITM Bucuresti atat in dosarele de asigurare a venitului minim garantat de la Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul primariilor de sector, cat si la domiciului beneficiarilor, au rezultat mai multe neconcordante, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Capitalei remis, marti, agentiei Mediafax..
Unele neconcordante au fost solutionate in intervalul dintre cele doua controale efectuate, iar pentru altele au fost date amenzi.
Astfel, sapte dosare au fost propuse pentru suspendare sau incetare in urma inspectiei din luna iunie, cand au fost verificate 763 de dosare si s-au facut 63 de vizite in teren. De asemenea, serviciile de asistenta sociala de la sectoarele 1 si 4 au primit avertisment pentru depasirea termenului legal de 10 zile de emitere a dispozitiei de acordare a ajutorului social, iar Sectorul 5 a primit 500 de lei amenda pentru mai multe nereguli.
In aprilie 2010, 2.824 de persoane au beneficiat de acest ajutor, suma acordata fiind in cuatum de 579.631 de lei. In luna iunie 2010 au fost inregistrati 1.687 de beneficiari, suma totala acordata acestora fiind de 138.650,25 lei.
„In 2010 au fost suspendati de la plata 71 de beneficiari, iar pentru 84 s-a incetat acordarea ajutorului social”, potrivit sursei citate.
Reprezentantii Prefecturii Capitalei au precizat ca, spre deosebire de celelalte sectoare, unde exista o evidenta clara, la nivelul Sectorului 5 niciunul din beneficiari nu presteaza munca in folosul comunitatii, aici fiind inregistrat, la sfarsitul anului 2009, si cel mai mare numar de beneficiari – 286. Acesta este urmat de Sectorul 2, cu 156 de beneficiari, Sectorul 1, cu 124, Sectorul 4 – 123, Sectorul 3 – 92 si Sectorul 6 – 64 de beneficiari.
Astfel, la sfarsitul anului 2009 au fost inregistrati 845 de beneficiari in plata, adica 845 de dosare, reprezentand 9.049 de persoane fizice, autoritatile locale bucurestene platind pentru acestea ajutoare sociale in valoare totala de 1.518.715,45 lei. Prin beneficiar se intelege atat o persoana singura, cat si o familie ce poate cuprinde mai multi membri.
Anul trecut au fost suspendati de la plata drepturilor 287 de beneficiari, iar pentru 237 s-a dispus incetarea acordarii dreptului de ajutor social.
Potrivit prevederilor legale, de venitul minim garantat beneficiaza familiile si persoanele singure, cu venituri reduse, ca forma de asistenta sociala. Nivelul acestuia este de 125 lei pe luna pentru o persoana singura si poate ajunge la 462 de lei pe luna pentru familiile formate din cinci persoane. In schimbul acestor sume, beneficiarii au mai multe obligatii, printre care si prestarea de munca in folosul comunitatii. Criteriile de atribuire a ajutoarelor sociale sunt prevazute in Legea 416/2001.
Prefectul Capitalei a solicitat comisiei din cadrul ITM Bucuresti sa acorde atentie deosebita si modului in care au fost si sunt acordate ajutoarele de urgenta de catre primarii de sector.
Legea 416/2001 prevede ca primarii pot acorda ajutoare de urgenta familiilor si persoanelor care se afla in situatii de necesitate cauzate de calamitati naturale, incendii, accidente precum si pentru alte situatii deosebite, stabilite prin hotarare a consiliului local.
La sfarsitul anului 2009, 27.939 de persoane din Capitala au beneficiat de ajutoare de urgenta, cuantumul total acordat fiind de 27.876.783 de lei. In primele doua trimestre ale anului 2010, numarul total al beneficiarilor a fost de 6.221, care au primit sume totalizand 5.175.364 de lei.
In primele doua treimestre din acest an, cei mai multi beneficiari ai ajutoarelor de urgenta au fost in Sectorul 2 – 2.120 si in Sectorul 5 – 2.070, fiind urmate de Sectorul 1 – 1.881, Sectorul 4 – 115, Sectorul 3 – 33 si Sectorul 2 – 2 beneficiari.
In anul 2009, Sectorul 1 a avut 3.093 de beneficiari de ajutoare de urgenta, Sectorul 2 – 4.349, Sectorul 3 – 96, Sectorul 4 – 178, Sectorul 5 – 20.228 si Sectorul 6 – doi beneficiari.
„Hotararile de Consilii Locale in baza carora s-au emis dispozitiile de primar dateaza din perioada 2005 – 2007, astfel incat Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti nu mai poate sesiza instanta, termenul fiind depasit. Cu toate acestea, am recomandat primarilor de sector ca, in contextul bugetar actual, sa revizuiasca conditiile in care se poate beneficia de aceste ajutoare de urgenta, sa se stabileasca, acolo unde nu exista, limitele minime si maxime ale acestora. Acolo unde situatia este clara din punct de vedere social, este normal ca ajutorul sa ajunga la cetatean. Acolo unde se constata ca ajutorul nu este o necesitate, acesta trebuie suspendat. Prin aceasta autoritatile locale trebuie sa se asigure ca, pe de o parte, legea este respectata, iar pe de alta parte, ca nu se incurajeaza nemunca sau frauda”, a spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.
Un sfert dintre dosarele de asigurare a venitului minim garantat controlate la nivel national de catre autoritati au fost suspendate sau anulate, deoarece beneficiarii nu aveau dreptul sa primeasca acest sprijin, la care se adauga alte mii de dosare anulate pentru indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate.
Datele prezentate, duminica, la videoconferinta Guvernului cu prefectii, de catre ministrul Muncii, Mihai Seitan, releva ca autoritatile au verificat pana in prezent aproximativ 50% dintre dosarele in baza carora este asigurat venitul minim garantat, control in urma caruia s-a impus suspendarea sau anularea a 24% dintre aceste dosare, incheiate cu persoane care nu aveau dreptul sa primeasca acest sprijin.