La polul opus se afla repondentii din Belgia si Danemarca, doar 30%, respectiv 32% dintre acestia preferand sa aiba afaceri proprii, Mediafax.
In plus, romanii au raspuns in cea mai mare masura (42%), comparativ cu restul statelor UE, ca ar incepe o afacere daca ar mosteni o suma mare de bani. Ponderea grecilor care ar face acest lucru este de doua ori mai mare decat media UE (21%, comparativ cu 14%).
De asemenea, mai putin de 10% dintre danezi si bulgari ar incepe o afacere cu banii mosteniti (5%, respectiv 7%).
Sondajul cu tema antreprenoriatul in UE si in alte state a fost realizat in decembrie 2009 de institutul Gallup in UE, tarile EFTA (Islanda, Norvegia si Elvetia), Croatia, Turcia, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud si China.
Cercetarea, la care au participat 26.000 de repondenti, a acoperit teme precum dezvoltarea antreprenoriatului si ce factori incurajeaza libera initiativa.
In privinta motivelor pentru care repondentii au optat pentru statutul de angajat, patru din zece s-au referit la siguranta si stabilitatea veniturilor si 35% au mentionat stabilitatea locului de munca.
In Romania, 45% dintre persoanele intervievate au spus ca prefera acest statut datorita veniturilor fixe, iar 32% au mentionat lipsa fondurilor necesare deschiderii unei afaceri. Alti 20% au justificat preferinta prin stabilitatea locului de munca.
Veniturile fixe au fost justificarea pentru 75% dintre turci si 70% dintre unguri.
Lipsa finantelor, ca element de constrangere pentru infiintarea unei afaceri, a fost mentionata cel mai frecvent de repondentii din Europa de Est.
Majoritatea cetatenilor Uniunii Europene si-au exprimat preferinta pentru o afacere proprie datorita libertatii oferite, cum ar fi independenta personala, satisfactia profesionala si sansa de a-si urma preferintele (68%), dar si a libertatii de alegere a locului si programului de lucru (35%).
In Romania, 55% dintre repondenti ar prefera statutul de antreprenor pentru independenta personala si 39% pentru perspectiva de castig.