Petrom a inregistrat anul trecut venituri totale de 12,98 miliarde de lei (3,89 mld.euro), in scadere cu 6,8% fata de 2006.
In acelasi timp, veniturile Petrom s-au diminuat cu aproape 7%, la 12,98 miliarde lei (3,60 miliarde euro), dupa ce in 2006 incasarile s-au cifrat la 13,93 miliarde lei.
De asemenea, cheltuielile grupului petrolier au scazut cu circa 5%, pana la 10,83 miliarde lei (3 miliarde euro), in vreme ce in 2006 Petrom a inregistrat costuri de 11,39 miliarde lei.
Datoriile companiei au urcat anul trecut cu 14,5%, la 2,61 miliarde lei (722,72 milioane euro), dupa ce in 2006 debitele insumau 2,28 miliarde lei.
Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom a declarat ca Petrom se astepta la aceste rezultate.
„Rezultatele se inscriu in estimarile companiei, in pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil si al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare. In cursul anului am reusit sa oprim declinul productiei si am continuat sa imbunatatim eficienta operationala pe baza programelor de restructurare si a investitiilor din toate segmentele de activitate”, a spus Mariana Gheorghe.
„O realizare majora a fost implementarea sistemului SAP si infiintarea unui centru de servicii la nivel de grup, atat pentru serviciile financiare cat si pentru cele de IT. Compania este in continuare angrenata intr-un amplu program de investitii, ce va continua pana in 2011. Aceste investitii vor sta la baza unei imbunatatirii considerabile a profitului”, a adaugat ea.
„Volatilitatea inalta a mediului economic este de asteptat sa se manifeste in continuare pe parcursul intregului an 2008, insa nu preconizam ca va avea un impact major asupra activitatii noastre, dat fiind ca in Romania cererea de produse petroliere este in continua crestere, iar compania noastra isi continua cu success eforturile de modernizare”, a mai spus Mariana Gheorghe.
OMV anunta o performanta financiara record in 2007
Tot marti, si-a anuntat datele financiare si grupul OMV, cel care detine capitalul majoritar la Petrom.
Grupul petrolier austriac OMV a afisat un profit operational de 2,377 miliarde euro in 2007, in crestere cu 5% fata de anul precedent, Petrom contribuind cu 708 milioane euro la aceasta performanta, conform raportului financiar emis de grup.
Contributia Petrom la profitul operational al OMV a scazut insa cu 13% fata de anul precedent.
OMV a raportat un profit net de 1,649 miliarde euro in 2007, in crestere cu 8% fata de anul precedent, cand obtinuse un profit net de 1,521 miliarde euro, aceasta performanta fiind una record.
Pentru al patrulea trimestru din 2007, OMV a raportat un profit net de 408 milioane euro, in crestere cu 1% fata de perioada similara din 2006.
OMV a anuntat astfel al cincilea an consecutiv de performante record, sustinute de succesul procesului de restructurare si modernizare a Petrom, rezultatele acestui proces urmand a fi mult mai vizibile in 2008, conform declaratiilor directorului executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Profitul operational al OMV in al patrulea trimestru din 2007 a crescut cu 23%, la 688 milioane euro.
Profitul net obtinut in 2007 prin activitatea companiilor asociate a crescut semnificativ, reflectand performantele bune ale grupului Borealis, precum si ale companiei turcesti Petrol Ofisi.
Vanzarile OMV au crescut cu 6% in 2007 fata de anul precedent, la 20,042 miliarde euro, in 2006 compania raportand vanzari de 18,970 miliarde euro, conform comunicatului emis de companie.
Divizia de explorare si productie a raportat o majorare de 34% a profitului operational inregistrat in al patrulea trimestru din 2007, in ciuda deprecierii dolarului. Productia de petrol si gaze a OMV a scazut cu 2% in trimestru, la 323.000 barili echivalent petrolier pe zi, in principal din cauza reducerii volumelor din Romania si Marea Britanie, care nu au fost compensare de majorarea productiei in Noura Zeelanda,Yemen si Austria.
Pentru intreg anul, perfromanta acestei divizii a fost in linie cu asteptarile, productia de petrol si gaze naturale a grupului fiind de 321.000 barili echivalent petrolier pe zi.
Performanta divizia de rafinare si marketing a fost afectata in al patrulea trimestru de sistarea activitatii rafinariilor din Burghausen si Petrobrazi insa pentru intreg anul operatiunile diviziei de marketing din Romania au inregistrat succese notabile, afirma raportul OMV.
La 31 decembrie 2007, OMV detinea rezerve dovedite de petrol si gaze naturale de 1,2 miliarde barili de echivalent petrolier, din care 894 milioane barili ale companiei Petrom.
OMV va propune un dividend de 1,25 euro pe actiune pentru anul 2007, in crestere cu 19% fata de anul precedent.
„In 2007 a obtinut din nou un rezultat financiar record, pe fondul performantelor foarte bune ale tuturor diviziilor grupului. Restructurarea Petrom progreseaza bine, am reusit sa stabilizam productie in Romania in 2007 si suntem increzatori ca efectele procesului de modernizare vor deveni si mai vizibile in 2008. Divizia de gaze naturale a beneficiat de pe urma majorarii volumelor de transport si stocare, imbunatatindu-ne performanta de piata pe fondul imbunatatirii performantei Petrom si EconGas”, a declarat directorul executiv al OMV.