Ucraina spera ca mari companii energetice la nivel mondial sa descopere rezerve de petrol si gaze in Marea Neagra, in incercarea de reducere a dependentei de importurile din Rusia.
Autoritatile de la Kiev au aprobat oferta consortiului condus de Exxon si Royal Dutch Shell in detrimentul celei facute de grupul rus Lukoil, potrivit Mediafax.
Castigatorii licitatiei s-au angajat sa investeasca dublul sumei minime de 200 de milioane de dolari stabilite pentru faza de explorare a perimetrului Skifska, de 16.700 de kilometri patrati. Totodata, acestia vor plati un avans de peste 300 de milioane de dolari guvernului ucrainean, pentru dreptul de a semna un acord de partajare a productiei, anul viitor.
Se estimeaza ca perimetrul Skifska ar urma sa produca anual 3-4 miliarde metri cubi de gaze naturale. Investitiile in acest proiect sunt estimate la 10-12 miliarde de dolari.
In luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiara a ExxonMobil Corporation, si OMV Petrom SA au confirmat o posibila descoperire semnificativa de gaze naturale in sectorul romanesc al Marii Negre, noteaza Agerpres.
Potrivit estimarilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea contine 42 pana la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Compania OMV Petrom pare sa sfideze criza dupa ce a incheiat primul semestru cu un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), in crestere cu 16%.
Anul trecut in aceiasi perioada, Petrom raporta un profit net de 1,744 miliarde lei, in urma unor vanzari de 10,271 miliarde lei.
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca „in prima jumatate a anului 2012 am inregistrat o performanta financiara imbunatatita comparativ cu perioada similara din 2011, datorita pretului marginal mai mare la titei si cursului de schimb valutar favorabil”.
„Performanta operationala din T2/12 a fost afectata de productia mai redusa de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zacaminte-cheie din Romania si de oprirea, timp de sase saptamani, a rafinariei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferica si in vid a titeiului. Aceasta va permite procesarea intregii productii de titei a Petrom precum si imbunatatirea randamentului distilatelor medii si reducerea consumului de energie”, mai adauga Mariana Gheorghe.