„Petrom va avea un al doilea centru de operare in zona caspica, in special in Kazahstan si Rusia, extinderea activitatilor principale in aceasta zona corespunzand strategiei grupului ca Petrom sa devina hub-ul de operare al OMV in Europa de Sud -Est”, a spus Gheorghe, citata de Newsin.
Potrivit directorului general executiv al Petrom, in zona Marii Caspice si in Rusia, exista rezerve dovedite de titei de 33 milioane de barili, iar obiectivul companiei este de a creste extractia de la 4.850 de barili/zi in prezent la 70.000 de barili/zi in 2010.
„Cresterea productiei de titei de la 4.850 la 70.000 nu se poate realiza decat prin investitii in explorare si noi achizitii in aceasta zona”, a punctat Mariana Gheorghe.
Oficialul companiei petroliere a adaugat ca Petrom va avea in Rusia in acest an cinci sonde de explorare prin intermediul recent achizitionatei societati Ring Oil si va face cercetari seismice de tip 2D si 3D.
„Incercam sa analizam orice oportunitate in Rusia, prin partenerii locali, sa participam la licitatii, sa abordam direct sau sa ne lasam abordati direct”, a adaugat Mariana Gheorghe.
De asemenea, directorul general executiv al Petrom a mai spus ca societatea intentioneaza sa-si deschida in acest an un birou in Turkmenistan si este interesata si de intrarea pe piata din Azerbaidjan.
Mariana Gheorghe a mai aratat ca Petrom ramane interesata si de activitatile de explorare si productie din Marea Neagra si Bulgaria.
„Vom achizitiona probabil in acest an de la OMV un bloc de explorare, situat in largul coastei bulgare a Marii Negre, dar pana in acest moment nu s-au facut studiile de evaluare in vederea cumpararii”, a declarat responsabilul companiei romanesti.
Ea a adaugat ca Petrom analizeaza indeaproape piata din Ucraina in vederea gasirii unor oportunitati de achizitii.
In ceea ce priveste extinderea regionala a Petrom pe segmentul retail – statii de distributie carburanti, compania este interesata sa intre sau sa-si sporeasca prezenta de pietele din Ucraina, Moldova, Bulgaria si in general in toata zona balcanica, insa nu este interesata si de o eventuala intrare pe pietele statelor din zona Marii Caspice.
„Inainte de a decide intrarea pe o anumita piata ne uitam la concurenta locala, la cotele de piata ale companiilor de acolo. Daca decidem sa intram pe respectiva piata o facem prin achizitia de benzinarii independente sau prin cumpararea de terenuri pentru constructia de benzinarii”, a mai afirmat directorul general executiv al Petrom.
Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,69 miliarde lei (510 milioane euro), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006, si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei (3,21 miliarde euro), cu 18,5% mai mica fata de anul trecut, in urma inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.
Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 647 milioane euro, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.
OMV a cumparat, in 2004, Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei.