Potrivit datelor financiare prezentate joi de companie si pe care le puteti citi detaliat in documentul ce insoteste aceasta stire, scaderea cifrei de afaceri se datoreaza nivelului scazut al preturilor si al vanzarilor.
Pe fondul crizei, Petrom si-a redus investitiile cu 35% anul trecut, la 4,1 miliarde de lei.
„In pofida conditiilor economice nefavorabile, 2009 a marcat incheierea cu succes a unor etape importante. In E&P (Explorare si Productie) au fost finalizate cateva proiecte cheie. Am inaugurat noua unitate de procesare a gazelor de la Midia, am demarat productia in zacamantul Komsomolskoe din Kazahstan si la doua sonde offshore din Romania si am mentinut rata de inlocuire a rezervelor la nivelul de 70%. Mai mult, ne-am imbunatatit considerabil baza de cost si suntem foarte aproape de atingerea obiectivului vizat prin achizitia Petromservice de a realiza o scadere aditionala a costului de productie cu 1,5 dolari/bep datorita integra”, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Pe fondul situatiei din piata, Petrom si-a revizuit activitatea de rafinare si de produse chimice.
„Am decis ca activitatile de la Arpechim si Doljchim sa fie operationale doar in functie de necesitati si sa finalizam formalitatile legate de inchiderea combinatului Doljchim, inainte de sfarsitul anului 2010. Vom continua sa ne concentram pe masurile de eficientizare si restructurare, apeland, in acelasi timp, la noi surse de finantare, pentru a mentine o afacere durabila si a ne atinge potentialul de crestere”, a adaugat Mariana Gheorghe.
Petrom, pe pierdere in trimestrul IV
Dincolo de rezultatul pozitiv inregistrat pe ansamblul anului trecut, in trimestrul IV din 2009, Petrom a raportat pierderi de 171 milioane de lei.Rezultatul a depasit asteptarile analistilor citati de Reuters, care estimau o pierdere de 75,4 milioane de lei.
Cifra de afaceri din perioada septembrie – decembrie 2009 a scazut cu 10% fata de perioada similara din anul trecut, pana la nivelul de 3,38 miliarde lei.
In ultimul trimestru, compania a realizat investitii de 1,432 miliarde lei, cu 19% sub valoarea din intervalul octombrie-decembrie 2008, de 1,766 miliarde lei.
Conducerea companiei va propune actionarilor sa nu distribuie dividende pentru 2009.
Principalul actionar al companiei este grupul austriac OMV ce detine 51,01% din actiuni, urmat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediuuli de Afaceri cu 20,64%, Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, si actionarii minoritari, ce detin in total 6,21% din actiuni.