Cifra de afaceri a subsidiarei romanesti a grupului austriac OMV a avansat in primul trimestru din 2008 cu 35% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 3,719 miliarde lei (circa 1 miliard euro).
„Rezultatele bune inregistrate in T1/08 se datoreaza pretului favorabil al titeiului pe plan mondial si progresului inregistrat de programele de restructurare si modernizare”, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
„Programele de relansare din Explorare si Productie au inceput sa dea rezultate pozitive, iar integrarea activitatii recent achizitionate de servicii petroliere a Petromservice in noua divizie E&P Services se desfasoara conform graficului si va determina cresterea eficientei activitatii de Explorare si Productie”, a adaugat Gheorghe.
Petrom a semnat, pe 18 septembrie 2007, un contract pentru achizitionarea activitatii de servicii petroliere a Petromservice, pentru care a platit 328,5 milioane de euro. Tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei in ianuarie 2008.
Profitul companiei inainte de deducerea dobanzilor si a impozitelor (EBIT) a avansat cu 161% inprimul trimestru fata de perioada ianuarie-martie 2007, pana la 1,029 miliarde lei, in timp ce castigul operational (EBITDA) s-a dublat (+104%) pana la 1,269 miliarde lei.
Rezultatele au fost obtinute de Petrom intr-o perioada in care si-a triplat investitiile fata de intervalul echivalent din 2007, pana la 2,047 miliarde lei in primul trimestru al acestui an, si si-a sporit personalul cu 13%, pana la 35.069 angajati.
„Un progres la fel de important a fost inregistrat in activitatea de Rafinare si Marketing, precum si in cea de Gaze si Energie, programele de investitii derulandu-se conform graficului”, a mai spus Mariana Gheorghe.
Compania Petrom, care are ca actionar majoritar grupul austriac OMV, este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are cea mai mare valoare de piata dintre toate companiile romanesti, de 27,76 miliarde lei (7,6 miliarde euro), conform cotatiei de inchidere de marti, de 0,49 lei/actiune.
Profitul Petrom a contribuit semnificativ la cresterea afacerilor OMV
Petrom a contribuit cu 277 milioane euro la performanta operationala a OMV, marcand o crestere de 104%. Grupul petrolier austriac OMV a raportat miercuri majorarea cu 34% a profitului net dupa plata intereselor minoritare si un nivel record al profitului operational, performanta fiind sustinuta de cresterea preturilor la petrol si de efectele pozitive ale restructurarii Petrom, conform comunicatul OMV.
Profitul net dupa plata intereselor minoritare a crescut cu 34%, la 446 milione euro in timp ce profitul operational a urcat cu 55%, pana la un nivel record de 795 milioane euro, fata de rezultatul din primul trimestru al anului 2007, de 492 milioane euro.
Grupul petrolier austriac OMV a anuntat ca obiectivele sale principale pentru anul in curs sunt continuarea modernizarii Petrom si dezvoltarea de noi proiecte petroliere, la aceste adaugandu-se programul de reduceri ale cheltuielilor, conform comunicatului emis de companie.
Primele rezultate ale eforturilor de modernizare in cadrul divizei de exploare si productie sunt deja vizibile iar OMV se asteapta ca volumele produse in Romania sa creasca in 2008.
La rafinariile Petrom sunt asteptate imbunatatiri graduale datorate eforturilor de restructurare insa, conform comunicatului OMV, nu sunt estimate majorari considerabile ale nivelului castigurilor, cel putin nu pana la finalizarea programului de modernizare, in 2011.
OMV se asteapta ca principalele forte ce actioneaza asupra pietei petroliere (pretul petrolului, marjele de rafinare si cursul dolarului) sa ramana in continuare volatile in 2008.
Conform estimarilor OMV, pretul petrolului si diferentialul Brent-Ural va fi peste nivelurile inregistrate in 2007, in ciuda unor fluctuatii de termen scurt.
OMV se asteapta ca leul sa se deprecieze fata de euro si dolar si ca marjele de rafinare sa fie sub nivelul anului precedent.
In cadrul diviziei de explorare si productie, OMV mizeaza pe volume mai mari decat cele din 2007.
In Romania, programul de modernizare al puturilor va continua, alaturi de eforturile de eficientizare ale productiei.
In ceea ce priveste divizia de rafinare si marketing, OMV se asteapta la o crestere a cererii de petrol in Europa de sud-est, lucru care ar conduce la majorarea vanzarilor si a contributiilor non-petroliere la venit.
Pe segmentul de gaze naturale, din cauza reglementarii preturilor pe piata gazelor naturale in Romania, marjele de profit se afla sub o presiune considerabila, afirma comunicatul.
Inceperea constructiei centralei din Petrobrazi va reprezenta un nou punct foarte important in calendarul OMV pentru anul 2008.
Pe baza tintelor de crestere optimiste, a modernizarii Petrom si a tendintei generale de majorare a costurilor in industria energetica, OMV planuieste investitii anuale de trei miliarde euro, in medie, pana in 2010.