Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a justificat decizia prin nerespectarea de catre Petrom a masurilor de protectie a mediului la Arpechim. Este vorba de nerealizarea modernizarii rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.
„Dupa acordarea autorizatiei trebuia realizata, la termen, o serie de masuri pentru reducerea impactului asupra mediului. In urma cu 30 de zile, au primit o notificare in care se preciza ca doua dintre masurile preconizate nu s-au realizat, iar autorizatia integrata de mediu a fost suspendata”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu.
Arpechim Pitesti trebuie sa sisteze activitatea, incepand de astazi, autoritatile de mediu aproband un termen de cateva saptamani in care compania sa-si puna in siguranta instalatiile care intra sub incidenta directivelor europene, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.
Arpechim va fi inchisa maxim 6 luni
„Perioada de suspendare a autorizatiei este de maximum sase luni, timp in care trebuie realizate masurile cerute. Daca dupa sase luni societatea nu se conformeaza, autorizatia integrata de mediu este anulata. Daca in aceasta perioada de suspendare se constata functionarea capacitatilor de productie, vom sesiza imediat organele de cercetare penala”, a precizat comisarul sef al Garzii de Mediu Arges.
Suspendarea autorizatiei integrate de mediu a Rafinariei Arpechim a fost comunicata public de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si ai Comisariatului Judetean Arges al Garzii Nationale de Mediu.
Petrom respinge acuzatiile
„Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana. Investim consistent pentru a ne conforma cu normele de mediu. In ultimii doi ani, numai la Arpechim, nivelul investitiilor legate de mediu a depasit 60 milioane de Euro”, a declarat directorul de Comunicare al Petrom, Dan Pazara.
Inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim, se precizeaza intr-un comunicat de presa al companiei, dat aseara publicitatii.
Petrom va depune toate eforturile pentru a reduce impactul asupra furnizarii de carburanti si asupra clientilor si va uza de toate mijloacele legale pentru a contesta masura dispusa de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti.
Oficialii Petrom anuntau, saptamana trecuta, ca vor separa partea de petrochimie de rafinarea de la Arpechim la inceputul lunii iunie. Potrivit acestora, compania, care va prelua activele de petrochimie ale Rafinariei Arpechim, Petrom Petrochemicals Arges, va fi infiintata la inceputul lunii iunie, iar alte companii printre care si Oltchim ar urma sa o administreze.
Responabilii Petrom mai spuneau ca, in ceea ce priveste Rafinaria Arpechim, cele mai mari investitii s-au realizat deja.
Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.
Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.
OMV a cumparat, in 2004, Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei. Contractul de privatizare a Petrom permite noului actionar majoritar, OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare.