Referindu-se la Romania, Edmund Phelps a mentionat ca nu conteaza marimea cresterii economice, ci calitatea acesteia. „In anii ’50 – ’60, cand statele europene au avut o evolutie foarte buna, nu au fost cresteri economice foarte mari, dar procesele inovative au fost incurajate. Urmand acest exemplu, Romania trebuie sa aleaga acum intre o economie dinamica si una de rutina”.
Phelps a mentionat ca inovatia a fost atuul care a permis tarilor din America de Nord, respectiv Statelor Unite ale Americii si Canadei sa aiba un nivel de productivitate superior celui al statelor cu cele mai puternice economii din Europa, respectiv Germania, Franta si Italia.
[quote=Edmund Phelps]Un efect al politicilor monetare stricte este scaderea puterii de cumparare. Romanii sunt inca intr-un proces de „prindere din urma” fata de standardul de viata al europenilor[/quote]
„Productivitatea statelor europene era net inferioara celei din Statele Unite si Canadei in anii ’50, Germania, Italia si Franta incepand sa ajunga din urma cele doua state de abia incepand cu anii ’90”, a spus Edmund Phelps.
„Cred ca la originea acestei diferente stau modelele economice ale statelor europene si a celor din America de Nord. Economia Statelor Unite si cea a Canadei sunt extrem de inovative la nivel comercial”, a explicat Phelps.
Totodata, politica monetara aspra dusa in prezent de Banca Nationala are ca efect si deteriorarea starii financiare a romanilor, chiar daca tinta este stabilitatea preturilor, considera economistul. Aceasta, in contextul in care romanii sunt inca intr-un proces de „prindere din urma” raportat la standardele de viata ale europenilor din tarile dezvoltate.
In plus, politica monetara aspra are un efect limitat asupra tintei principale a BNR, care este stabilitatea preturilor, a aratat la randul sau Todd Benjamin, editor financiar in cadrul postului de televiziune CNN London.
„Cresterea ratei dobanzii nu este o conditie ca inflatia sa urmeze o panta decendenta in a doua parte a anului, asa cum preconizeaza banca centrala”, a aratat acesta, mentionand ca „majorarea pretului petrolului si cresterea preturilor la alimente in restul Europei sunt factori externi cu influenta mare asupra inflatiei locale”.
Aflat la randul sau la seminar, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a spus ca inasprirea conditiilor de politica monetara ce au constat in special in majorarea ratei dobanzii cheie au avut drept scop limitarea creditarii si prin aceasta a consumului.
[quote=Mugur Isarescu]Avem nevoie de mai mult export si de mai putin consum[/quote]
Cresterea mare din primul trimestru a economiei, de 8,2%, raportat la T1 2007, a fost bazata in proportie de 60% pe cerere agregata (cantitatea totala de bunuri si servicii pe care consumatorii perosane fizice sau juridice, strainii si guvernul au achizitionat-o), a spus Isarescu, iar Romania are nevoie de trecerea de la economia bazata pe consum la cea bazata pe productivitate.
„Avem nevoie de mai mult export si de mai putin consum”, a spus acesta.
Guvernatorul a reamintit insa ca inasprirea politici monetare nu are efect decat corelata cu o o politica fiscala si de venituri ferme. In lipsa mixului acestor politici, ratele mari ale dobanzii de politica monetara pot fi chiar daunatoare sustinand aprecierea leului, ceea ce erodeaza competitivitatea firmelor locale, a apreciat acesta.
Resurse suplimentare:
– Pagina de web a lui Phelps de la Columbia University, unde este profesor de economie, si pagina sa de pe Wikipedia
– Galerie foto de la ceremonia in cadrul careia Edmund Phelps a primit Premiul Nobel