„Este o activitate noua in Romania, dar pe piata asigurarilor de credit comercial exista companii din cadrul bancilor care deruleaza acest tip de operatiuni, cum sunt BCR Asigurari, Omniasig si Asiban, dar au aparut si firme internationale de renume care ofera acest tip de polite de asigurare”, a declarat Cristian Ionescu, citat de NewsIn.
„Vanzarea creantelor neperformante este o activitate in formare in Romania, dar in urmatorii trei-patru ani va fi o alternativa pentru curatarea bilanturilor si pentru imbunatatirea ratingului extern al unei banci sau al unei companii”, considera Ionescu.
Asigurarea de credit comercial acopera riscul de neincasare a creantelor, respectiv riscul ca un debitor sa nu poata sau sa nu fie dispus sa plateasca, protejand furnizorul sau creditorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client.
Suma asigurata poate include principal, taxe ( taxa pe valoare adaugata, TVA, de exemplu), penalitati, dobanzi pana la scadenta, costuri de asigurare sau de transport.
Societatea de asigurare verifica bonitatea clientului si emite un raport de credit catre furnizor, in baza caruia se acorda acestuia o limita de credit. Asiguratorul poate stabili o limita de credit sau aceasta poate fi discretionara, la alegerea creditoului, daca debitorul nu a avut restante in ultimele 12 luni.
„Pot fi asigurare si riscuri in perioada de pre-livrare si chiar si riscul politic”, a mai spus Cristian Ionescu.
Politele de asigurare de credit comercial pot fi incheiate fie pentru intregul portofoliu de afaceri, fie pentru 85% din activitatile care sustin cifra de afaceri a unei companii sau pentru clientii cei mai mari, a explicat presedintele Coface Romania.
Rata primei de asigurare este media intre 0,4% si 0,8% iar prima minima de asigurare se calculeaza prin inmultirea ratei primei de asigurare cu cifra de afaceri estimata pe un an.
Pe piata din Romania, raspunderea maxima este de aproximativ de 300 de ori valoarea primei minime sau o suma fixa.
Perioada de asigurare pe care pot fi incheiate politele pentru credite comerciale este de un an, cu posibilitate de innnoire automata.
„Daunele mici nu se platesc, se acorda bonusuri pentru lipsa despagubirilor, iar sumele recuperate care depasesc valoarea daunelor sunt rambursate”, a mai spus Cristian Ionescu.
Potrivit lui Cristian Ionescu, in Romania va incepe sa functioneze, cel mai probabil din 2007, ringul creantelor la Bursa Romana de Marfuri, unde vor putea fi tranzactionate pentru inceput creditele neperformante ale companiilor.
Coface Romania este membra a grupului francez Coface, care activeaza in domeniul asigurarilor de credit cu peste 78.000 de clienti in 99 de tari.