- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata asigurarilor de locuinte ar putea creste cu 35%

20 May, 00:01 • adrian.mihaltianu
Piata asigurarilor de locuinte ar putea creste in acest an cu pana la 35%, acest lucru depinzand insa mult de introducerea prin lege a obligativitatii asigurarii de locuinte, au declarat pentru DailyBusiness reprezentantii din domeniu.
Piata asigurarilor de locuinte ar putea creste cu 35%

In timp ce Bogdan Stan, directorul general al Asitrans, se asteapta la o urcare de 35% a asigurarilor de locuinte, reprezentantii BCR sunt ceva mai pesimisti si considera ca piata se va aprecia cu doar 15% in 2008.

„In privinta evolutiei asigurarilor de locuinte, se poate estima o crestere mai accelerata decat cea a totalului pietei asigurarilor, de 25% – 30%, insa acest nivel va fi influentat in mare masura de mediatizata introducere a asigurarii obligatorii a locuintelor”, mentioneaza oficialii asiguratorului Unita.

Rasvan Popescu, directorul serviciului de retail al departamentului de asigurari generale al Generali Asigurari, spune ca in cazul in care legea obligativitatii asigurarii de locuinte nu se va introduce in acest an, se asteapta ca tendinta de crestere a pietei sa fie asemanatoare cu cea a anului precedent, cand sectorul property (incluzand aici doar asigurarile de incendiu si alte riscuri conexe) a crescut cu 22% fata de anul 2006.

„Pentru anul 2008 estimam un ritm ridicat de crestere datorat pe de o parte ritmului exponential de largire a spatiului locativ prin noi constructii imobiliare si pe de alta parte prin intermediul targeturilor majorate ale institutiilor de credit cu privire la creditele ipotecare si imobiliare”, a declarat Aurel Fratila, directorul general adjunct al Credit Europe Asigurari.

„Totodata, gradul de cunostere al populatiei cu privire la necesitatea incheierii unei asigurari de locuinte este in continua crestere si va inregistra un salt semnificativ odata cu demararea proiectului de asigurare obligatorie a locuintelor. De asemenea, venitul mediu pe cap de locuitor in crestere fata de anul anterior ar trebui sa contribuie intr-o oarecare masura la cresterea gradului de penetrare a asigurarilor”, a adaugat Fratila.

Cat este prima anuala de asigurare

Valoarea primei de asigurare aferenta unei locuinte este influentata in principal de suma asigurata, de tipul constructiei (apartament, casa, vila), localizarea acesteia, anul constructiei, felul locuintei (permanenta sau casa de vacanta), materialele de constructie (zidarie, lemn, metal) si pachetul de riscuri ales de asigurat, conform reprezentantilor din piata.

De asemenea, la calculul primei se ia in considerare si modalitatea de plata a acesteia (integral / rate), tipul bunurilor continute in cladiri (bunuri uzuale, obiecte de valoare, bunuri portabile), daca in vecinatate sunt elemente generatoare de risc (santiere, unitati industriale), paza cu firma specializata de interventie, elemente de avertizare (incendiu, gaze, efractie), mijloace speciale de protectie (grilaje, incuietori performante, ferestre cu geam antiefractie).

De exemplu, conform specialistilor chestionati de DailyBusiness, pentru o locuinta in valoare de 100.000 euro, prima de asigurare este cuprinsa intre circa 150 euro si poate ajunge pana la aproximativ 500 euro pe an, in functie de riscurile acoperite, zona seismica, tipul si anul constructiei.

In cazul unei garsoniere, locuinta permanenta, situata in Bucuresti, sectorul 1, intr-un bloc construit in 1985, si la care suma asigurata la „valoare de nou” este de 80.000 euro, prima anuala este cuprinsa intre 40 si 144 euro, in functie de riscurile pentru care a optat proprietarul, potrivit unui jucator din piata.

Suma asigurata este stabilita pentru una dintre urmatoarele trei forme de asigurare: valoarea de nou, valoarea reala (valoarea de nou minus uzura) sau valoarea pietei. In functie de optiunile clientului, se pot asigura si bunurile din cladirea asigurata.
La valoarea de nou, suma asigurata trebuie sa reprezinte costul reconstruirii „de nou” a cladirii, cu acelasi tip de materiale si parametri constructivi. Pentru continutul din locuinta se calculeaza costul de achizitie „de nou” a unor bunuri de acelasi fel si cu aceleasi caracteristici.

[quote=Bogdan Stan, director general Asitrans Asigurari]In acest an nu se va inregistra o schimbare spectaculasa de pret a politelor de acest tip, cresterea probabil va fi nesemnificativa[/quote]
Potrivit specialistilor din piata, in acest an, primele de asigurare a locuintelor ar putea sa nu se modifice sau sa inregistreze cresteri foarte mici.

„Apreciem ca primele aferente asigurarilor de imobile se vor mentine constante in urmatoarea perioada. Pe termen mai lung, pretul va depinde si de daunalitatea inregistrata pe acest risc, depinzand de oferta reasiguratorilor”, a declarat Mihail Tecau, presedinte directorat al BCR Asigurari.

De asemenea, reprezentantii asiguratorului Generali spun ca tarifele pentru politele de asigurare a locuintei nu se vor modifica in acest an.

Totodata, unii reprezentanti din piata considera ca primele ar putea scadea.

„Avand in vedere viitoarea campanie aferenta asigurarilor obligatorii de locuinte, foarte probabil se vor observa presiuni competitionale care vor conduce la o diminuare a pretului acestui tip de asigurare. Pana la acel moment insa, nu estimam modificari tarifare notabile pe acest segment de piata”, a spus Aurel Fratila.

Reprezentantii companiei Unita considera ca o dispersie buna a riscului poate determina o scadere a tarifelor, intrucat asigurarile functioneaza pe baza principiului mutualitatii. Pe de alta parte, cresterea accelerata a valorii proprietatilor in unele zone va duce implicit la cresterea primelor pentru asigurarea acelor locuinte, chiar daca tarifele pe baza carora se calculeaza primele nu se vor modifica.

Madalina Constantin, PR manager al Omniasig, spune ca evolutia valorii politelor de asigurare se va decide pe parcurs, in functie de mai multi factori, precum legislatie, concurenta, reasigurare si altele.

Doar 10% din locuintele din Romania sunt asigurate

In Romania sunt asigurate in prezent aproximativ 10% din locuinte, un procent extrem de redus comparativ cu tarile din centrul si vestul Europei care au o experienta mult mai mare pe acest segment, conform specialistilor din piata.

Spre exemplu, in Ungaria 65% din locuinte sunt asigurate, in Marea Britanie si Irlanda 93%, iar in Belgia – 95%.

„Vestul Europei inregistreaza ponderi diferite fata de cele din Est, deoarece acolo companiile chiar au experiente de 100 – 200 de ani si populatia este mult mai constienta de beneficiile oferite de o polita asigurare”, au spus reprezentantii Unita.

Acestia au mentionat ca este greu de apreciat in cat timp va ajunge piata romaneasca la ponderi asemanatoare, dar cert este ca atat nivelul de trai cat si densitatea si gradul de penetrare al asigurarilor trebuie sa tinda catre mediile europene.

Aurel Fratila, directorul general adjunct al Credit Europe Asigurari, considera ca gradul de penetrare a fondului locativ cu asigurari de locuinte va creste in timp, in stricta legatura cu cresterea venitului mediu pe cap de locuitor si cu demararea proiectului de asigurare obligatorie a locuintelor.

In vara acestui an ar putea fi aprobata legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, care prevede prime de asigurare anuale de 10 sau 20 de euro, pentru sume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul de locuinta.

Daunele acoperite de prima de asigurare

In baza unei polite se asigura orice tip de cladire destinata locuirii permanente (apartament, casa, vila) sau temporare (casa de vacanta), dependintele si anexele acesteia, precum si bunurile din imobil.

Daunele acoperite de prima de asigurare depind, in mare parte, de optiunile proprietarului. Astfel, cladirea si bunurile se pot asigura impotriva unor riscuri precum explozie, incendiu, cutremur, inundatii, fenomene atmosferice (furtuna, uragan, grindina, trasnet), prabusiri si alunecari de teren, daune produse de greutatea stratului de zapada, gheata sau avalansa.

Totodata, cladirile se pot asigura impotriva furtului prin efractie, talharie, vandalism, caderea accidentala a unor corpuri, daune produse de avarii la instalatiile de apa, costuri de demolare a cladirii, izbirea de catre un vehicul, spargerea barierei sonice.

De asemenea, se poate asigura raspunderea civila a proprietarului sau chiriasului, inclusiv daunele produse vecinilor de avarii accidentale ale conductelor de apa sau termice.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii