Segmentul de asigurari generale a totalizat 5,09 miliarde de lei (80,63% din total), in scadere cu 6,79%, in timp ce asigurarile de viata au consemnat o crestere de 2,92%, pana la 1,22 miliarde de lei (19,37% din total).
Analiza in dinamica a primelor subscrise pe clase de asigurari de viata arata faptul ca, in primele 9 luni ale anului curent, cele mai importante cresteri au fost inregistrate de asigurarile de sanatate (crestere cu 123,75%), asigurarile unit-linked (cu 18,94%) si asigurarile de accidente (cu 18,76%).
In cazul asigurarilor generale, se evidentiaza asigurarile de garantii (crestere cu 90,46%) si asigurarile de raspundere civila a mijloacelor de transport naval (cu 57,67%), chiar daca aceste doua clase detin, cumulat, o pondere de numai 1% in totalul asigurarilor generale.
In ceea ce priveste indemnizatiile brute platite asiguratilor, beneficiarilor contractelor si pagubitilor, in primele 9 luni ale anului curent, acestea au fost in valoare de 3,99 miliarde de lei, in scadere cu 10,08% fata de perioada similara din 2009.
Raportate la primele brute subscrise, indemnizatiile platite au reprezentat 63%, procent care este similar celor inregistrate in perioadele anterioare.
In temeiul contractelor de asigurari generale, asiguratorii au platit indemnizatii in valoare de 3,496 miliarde de lei, din care circa 54% pentru asigurarile Casco si circa 35% pentru clasa de asigurari de raspundere civila auto.
Pentru asigurarile de viata, asiguratorii au platit indemnizatii brute, precum si sume reprezentand rascumparari partiale, rascumparari totale si maturitati in valoare de 493,31 milioane de lei, in scadere cu 3,67% fata de finele lunii septembrie 2009.
Referitor la platile efectuate de asiguratori pentru rascumpararile totale se observa un trend descendent comparativ cu 2009, scaderea consemnata in perioada analizata fiind de circa 10%.
„Anticipam ca vanzarile de asigurari RCA din decembrie nu vor influenta semnificativ volumul de prime brute subscrise pe total piata la nivelul intregului an, intrucat vanzarile de astfel de polite nu mai sunt concentrate in decembrie, ci s-au disperat pe parcursul anului a urmare a renuntarii la anul calendaristic de subscriere”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
„In plus, asiguratorii si-au propus sa aplice o serie de coeficienti proprii de corectie a tarifelor de prima RCA, care, impreuna cu aplicarea clauzei de bonus din sistemul bonus-malus vor conduce la reduceri importante ale tarifelor pe care asiguratii le vor achita”, a adaugat Toncescu.