Asigurarile unit-linked sunt polite de viata legate de fonduri de investitii, cea mai mare parte din prima platita de asigurat fiind plasata in aceste fonduri, iar o parte mai mica din prima fiind destinata acoperirii riscului asigurat.
In timp ce majoritatea jucatorilor din piata se asteapta la o majorare de 25% a pietei, Cornelia Coman, director general adjunct al ING Asigurari de Viata, estimeaza pentru acest an o crestere de doar 15-20%.
„Cresterea va fi determinata de patru factori principali: interesul manifestat de persoanele tinere pentru reforma pensiilor si constientizarea necesitatii unui venit suplimentar la pensie, dezvoltarea retelelor de vanzare de tip agentii, brokeri sau banci, produse de asigurare din ce in ce mai atractive si, nu in ultimul rand, cresterea veniturilor populatiei”, a spus Ovidiu Racoveanu, sef serviciu tehnic asigurari de viata al Generali Asigurari.
Acesta a adaudat ca, fata de alte tari, piata unit-linked din Romania este inca sub-dimensionata, la fel ca intreaga piata de asigurari de viata.
„O parte din romani sunt receptivi la acesta categorie de asigurari, in special cei care isi doresc randamente mai ridicate, nu sunt adversi la risc si vor sa achizitioneze un produs de asigurare flexibil”, a declarat Cornelia Coman.
Shah Rouf, CEO Aviva Group Romania, considera ca piata produselor unit-linked va avea o tendinta ascendenta in urmatorii ani, pe fondul unei competitii din ce in ce mai stranse.
Asigurari unit-linked vs. pensii facultative
Din punct de vedere al economisirii si al investitiei, cele doua produse, asigurarile unit-linked si pensiile facultative (pilonul III), sunt foarte asemanatoare, insa exista si multe diferente intre ele, potrivit jucatorilor din domeniu.
Ambele produse ii vizeaza pe cei interesati sa economiseasca an de an o anumita suma, care este investita de administrator, in functie de apetitul pentru risc, in diferite programe de investitii – depozite bancare, actiuni sau obligatiuni – in scopul obtinerii de randamente cat mai bune.
„Ambele produse garanteaza capitalizarea contributiilor/primelor, administrarea acestora, dar si riscurile investitionale aferente fiind in totalitate in sarcina societatii de administrare a pensiilor, respectiv de asigurari”, au mentionat reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari.
Desi au puncte comune, intre cele doua produse exista destule deosebiri.
„O prima diferenta vine din faptul ca politele unit-linked combina o asigurare de viata traditionala cu o componenta investitionala. Practic, clientul care cumpara un astfel de produs detine si o asigurare de viata, iar cu o parte din contributia sa merge spre diferite plasamente”, a declarat Cornelia Coman.
Aceasta a adaugat ca acelasi principiu de investitii functioneaza si la pensiile facultative, unde nu exista insa componenta de asigurare, iar contributiile merg integral spre diferite tipuri de plasamente.
O alta diferenta intre produse se refera la tratamentul fiscal. In cazul pensiilor facultative, contributia maxima stabilita prin lege este de 15% din venitul salarial brut lunar, iar in limita a 200 de euro/an contributiile sunt deductibile fiscal. In cazul asigurarilor de viata unit-linked, contributiile nu sunt nici limitate, dar nici deductibile, a spus Ovidiu Racoveanu.
„In timp ce contributiile la fondurile de pensii private facultative se retin si se vireaza lunar, primele de asigurare unit-linked se pot plati in transe lunare, trimestriale, semestriale sau anuale”, a spus Shah Rouf.
Totodata, pensiile facultative sunt reglementate de lege, sunt foarte stricte in ceea ce priveste investitiile si au numai componenta de capitalizare. Administratorilor le este permis sa investeasca un maximum de 50% din activele fondului in actiuni, in timp ce la asigurarile unit-linked nu exista o limita impusa prin lege.
Astfel, gradul de risc al fondurilor de pensii este cel mult mediu, chiar si in conditiile in care plasamentele in actiuni se apropie de limita impusa de lege. Dar si randamentul este pe masura, a mai spus oficialul Generali Asigurari.
O alta diferenta tine de garantii. La asigurarile unit-linked riscul de pierdere de pe urma plasamentelor efectuate este al asiguratului, pe cand administratorii de pensii facultative sunt obligati sa garanteze macar contributiile efective, minus comisioanele de administrare. Vorbim astfel despre fondul de garantare, care are scopul de a proteja interesele participantilor.
„In afara de toate diferentele cuantificabile mai exista una psihologica: contributiile la fondurile de pensii pot fi folosite doar in momentul pensionarii. In cazul asigurarilor, chiar daca retragerea lor se comisioneaza, banii sunt oricand la indemana”, a adaugat Cornelia Coman.
In prezent, pe piata activeaza 8 jucatori
Daca in 2005 erau 4 jucatori, in prezent sunt 8 – ING Asigurari, Interamerican, Aviva Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Allianz, Generali Asigurari, KD Life, Grawe, AIG Life – iar alte cateva companii si-au anuntat deja intentia de a intra pe aceasta piata, printre care Astra-Uniqa.
„Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat in primul semestru al acestui an prime brute pentru asigurarile unit-linked in valoare de aproximativ 2 milioane euro”, a declarat Ofelia Neagu, reprezentant comunicare si relatii publice al companiei.
Aceasta a adaugat ca ponderea acestui tip de asigurari, in totalul asigurarilor de viata incheiate de companie in acest an, este de circa 34%.
Shah Rouf, CEO Aviva Group Romania, a mentionat ca aproximativ 80% din clientii cu asigurari de viata ai companiei detin si un produs unit-linked.
Totodata, oficialii companiei Generali estimeaza ca ponderea unit-linked din totalul asigurarilor de viata este de circa 20%, avand un numar de 20.000 de clienti pe acest segment.
„Produsele unit-linked din portofoliul ING Asigurari de Viata reprezinta 41% din contractele noi din primele cinci luni ale acestui an”, a declarat Cornelia Coman, care a adaugat ca acestea reprezinta aproximativ 60% din intreg portofoliul de produse ca numar de contracte – 225.362 din 379.709 contracte in vigoare la sfarsitul lunii mai 2008.
Grawe a intrat pe segmentul unit-linked la inceputul lunii iunie a acestui an cu doua produse: Grawe Apollo (in euro) si Grawe GaliLei (in lei). Pentru acest an, compania estimeaza ca va vinde 3.000 de astfel de asigurari.
Reprezentantii din domeniu recomanda ca investitiile in acest tip de asigurari sa se desfasoare pe o perioada de cel putin 5 ani, deoarece trebuie luat in considerare faptul ca asigurarile de viata cu componenta investitionala reprezinta de fapt instrumente financiare pe termen lung.
Pentru durate mai mici, clientul trebuie sa vina cu mai multi bani, deoarece asigurarea il va costa mult, iar randamentul si dobanzile cumulate vor fi relativ mici comparativ cu o polita pe o durata mai mare.
Primele brute subscrise din asigurari de viata unit-linked au fost in 2007 de peste 488 de milioane lei (circa 146,3 milioane euro), in crestere cu 24% (in euro), fata de anul precedent, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).