- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata bancilor pentru locuinte, in plina expansiune. Sistemul ar suporta inca 2-3 jucatori noi

13 Mar, 00:09 • adrian.mihaltianu
Gradul de penetrare al sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ, cunoscut si sub numele de Bauspar, este foarte redus in Romania, de cateva procente, in conditiile in care doar doua banci functioneaza in acest domeniu. Potentialul este foarte mare, inca 2-3 jucatori noi mai pot intra pe piata.
Piata bancilor pentru locuinte, in plina expansiune. Sistemul ar suporta inca 2-3 jucatori noi

Produsele Bauspar combina economisirea cu creditarea si sunt destinate domeniului locativ – renovarii sau modernizarii apartamentelor, cumpararii sau construirii de locuinte. Clientul economiseste minim 18 luni circa 40-50% din suma necesara, iar restul il ia sub forma de imprumut in lei, la o dobanda fixa.

Piata cuprinde in prezent 2 jucatori: Raiffeissen Banca pentru Locuinte (RBL), care a preluat in 2009 HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL), si BCR Banca pentru Locuinte.

[b]Am putea vedea noi intrari in piata?[/b]

Alexandru Ciobanu, presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) si presedintele BCR Banca pentru Locuinte, a declarat pentru DailyBusiness.ro mai este loc destul pe aceasta piata pentru noi jucatori.

„Daca ar mai veni unul sau doi jucatori ar fi foarte bine pentru dezvoltarea pietii si atunci eforturile de cresterea notorietatii, prezentarea produsului, explicarea conceptului, ar fi mult mai puternice. Noi suntem doar doua banci de economisire-creditare”, a spus Ciobanu.

„Parerea mea e ca [b]piata ar putea sa sustina usor 4-5 jucatori[/b], nu e o problema din acest punct de vedere, nu ar fi o competitie excesiva, din potriva. Sistemul se dezvolta intr-un ritm accelerat, dar nu suficient pe cat mi l-as dori eu pentru ca sunt putini jucatori”, a adaugat acesta.

Cum vor aparea acesti jucatori

„Nu stiu daca una din bancile mari de la noi din tara isi va face si o banca de economisire-creditare sau va intra un jucator nou. In ambele formule eu zic ca loc in piata este foarte mult, iar potentialul este mare”, a mentionat Ciobanu.

In Germania, o tara mult mai mare decat Romania, sunt cateva zeci de banci pentru locuinte. Daca ne uitam insa la tari comparabile, in Austria sau Cehia sunt 4-5 banci, in contextul in care populatia este mai mica. „Asta imi spune mie ca si la noi este potential”, a spus presedintele ABDLR.

[b]Romanii, mai strangatori in criza[/b]

Ciobanu a subliniat ca pe perioada anilor de criza romanii au economisit mai mult, industria de economisire-creditare avand o evolutie pozitiva chiar si in conditiile economice dificile.

Astfe, piata de economisire-creditare a crescut de 4 ori in ultimii patru ani. Activele gestionate de cele doua bancii din sistem au avansat de la circa 300 milioane de lei in 2007, la aproape 1,2 miliarde de lei in 2011. De asemenea, numarul clientilor a crescut de la 100.000 in anii 2007-2008, la peste 400.000 de clienti in 2011.

Alexandru Ciobanu considera ca ambele trenduri de cresterea clientilor si a depozitelor vor fi pe crestere si in 2012 si in anii urmatori.

[img=2725]Alexandru Ciobanu[/img]
„Cred ca ajungem la un punct de inflexiune in care sistemul incepe sa creasca pentru ca este si [b]foarte mare potential[/b]. Sunt 400.000 de clienti, dar cat este populatia tarii? In alte tari ponderea clientilor sistemului Bauspar din totalul populatie este mult mai mare. In Austria 60% din populatie au un produs de economisire-creditare, in Cehia 50%, in Slovacia 30-40%”, a spus seful BCR BpL.

El a mentionat ca piata locala este inca la cateva procente, dar obiectivul strategic al industriei este [b]sa creasca gradul de acoperire a pietei la 10% din populatie[/b] in urmatorii 5 ani. Astfel, 1 din 10 romani sa contracteze un produs de economisire-creditare.

Ciobanu a aratat ca este un obiectiv ambitios, insa daca ar mai intra pe piata cativa jucatori ar ajuta si mai mult la dezvoltarea acesteia.

De anul trecut, ambele banci de pe piata au ajuns la profitabilitate.

Alexandru Ciobanu a citat un studiu realizat in 2011, potrivit caruia 82% dintre intervievatii din mediul urban intentioaneaza sa investeasca in imbunatatirea locuintei. In mediul rural, acest procent aceste de 78%.

El a subliniat ca locuinta este pe primul loc in ceea ce priveste investitiile romanilor.

[b]Prima de la stat ar trebui sa creasca?[/b]

In prezent, prima platita de stat pentru clientii bancilor de locuinte este de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult de 250 de euro pe an pe contract.

„Ar fi o idee extraordinara daca s-ar majora prima, ar fi si mai stimulativ pentru clienti pentru ca ea este atractia pe partea de economisire. Prima, impreuna cu dobanda, fac o renumerare corecta pentru clienti. Ideal ar fi sa creasca, dar pe de alta parte, ce ar fi mai important este sa avem un [b]calendar al platilor de la stat[/b]”, a spus presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).

„Statul a platit, dar niciodata nu a platit in acelasi fel. Am avut ani in care am avut o singura transa in care s-a platit prima, am avut ani in care au fost 2-3 transe sau mai multe. Ceea ce pot sa spun este ca pana la urma statul a platit prima, nu avem o situatie in care el sa decline, dar nu avem o predictibilitate din punct de vedere al momentului cand se plateste prima”, a explicat el.

Asociatia este in discutii cu statul pentru a ajunge la un calendar mai strict al platilor. „Ar trebui sa avem una-doua dati stabilite foarte clar cand sa se plateasca aceasta prima, sa fie un calendar previzibil. in asa fel evitam si multe intrebari de la clienti”.

„Cred ca acum trei ani am avut o singura transa, acum doi ani am avut doua transe, iar anul trecut am avut trei transe si mai urmeaza o corectie in acest trimestru”, a adaugat el.

Dar sa vedem de unde apare aceasta problema.

„Statul bugeteaza o suma, pe aceasta o achita integral. Noi, ca industrie, trimitem in fiecare an o previziune ca statul sa aiba o reprezentare a sumei primei, dar cu cifra finala venim intotdeauna la final de ianuarie, anul urmator, pentru ca atunci avem situatia clara a contractelor pe anul luat in calcul”, a explicat Alexandru Ciobanu.
„Statul aproximeaza dupa estimarile noastre, dar fiind o diferenta introtdeauna trebuie sa suplimenteze suma primelor pentru ca finalul de an este un sezon extraordinar pentru noi, cu mai multe contracte incheiate. Astfel, in noiembrie-decembrie este un salt al vanzarilor. Acest lucru face la valoarea primelor care urmeaza sa fie platite de stat sa cresca, peste cea bugetata initial de ce plateste statul prima in transe”, a completat acesta.

[b]Suma contractata, in crestere[/b]

Alexandru Ciobanu a mentionat ca, la BCR Banca pentru Locuinte, suma contractata a crescut de peste doua ori in ultimii ani.

Suma contractata este suma pe care practic o stabileste clientul cu banca, suma de care are nevoie dupa un numar de ani.

„Suma contractata a avut o evolutie pozitiva, in sensul ca ea a crescut in ultimii ani. Daca initial aveam o suma medie contractata de circa 12-15.000 de lei, acum suntem undeva la 33-35.000 de lei. Astea inseamna ca un client are nevoie de o suma medie de aproximativ 35.000 de lei, de exemplu pentru o renovare. In acest sens clientul stabileste contractul cu banca si el economiseste 40-50% din aceasta suma si restul este creditul bancii”, a explicat Ciobanu.

Conform acestuia, ci mai multi clienti economisesc intre 100 si 250 de lei pe luna.

In ceea ce priveste [b]creditarea[/b], banca este inca la inceput.

„Partea de creditare a fost lansata de curand. Noi suntem o banca noua, avem 3 ani si jumatate pe piata. Daca ne gandim ca un produs de ecomisire-creditare are o perioada medie de economisire de 5 ani, inseamana ca efectiv creditele nu au inceput. Dar suntem in program pilot de pregatire a creditarii. Sa vedem un val mai serios de creditare undeva la finalul acestui an, inceputul anului viitor, cand incep sa ajunga la maturitate contractele de la inceputul activitatii”, a aratat seful BCR BpL.

El a adaugat ca banca a acordat pana acum o serie de credite intermediare si anticipate. „Perioada minima de economisire sau de asteptare este de 18 luni. Insa, pentru aceasta perioada, noi putem oferi o finantare intermediara, care are o dobanda ceva mai mare (8-10%, fata de 4,5-6% la creditul normal), dar creditul se ia tot in lei, la o dobanda fixa.

Totusi, chiar daca interesul major este in domeniul locativ, dupa cinci ani de economisire, clientii bancilor din domeniu pot utiliza banii pentru orice tip de investitii, de exemplu pentru o masina, pentru a achita studiile, etc.

„Ma astept sa fie un numar foarte mic al celor care economisesc 5 ani ca apoi sa ia banii si sa faca altceva cu ei. Cred ca va fi un numar insignifiant. Interesul este prea mare in zona locativa, fiind conditii foarte bune la finantare”, a precizat Ciobanu.

[b]Distributia clientilor[/b]

In general, in cazul bancilor pentru locuinte, clientii investesc mai mult in renovari, apoi in achizitii.

„Daca ne uitam la profilul celor la care am inceput sa acordam credite si la interesul manifestat in discutiile cu consultantii, avem undeva la 60-65% interes in renovari, aici includ si elemente de imbunatatire locativa, inclusiv schimbat geamuri sau izolari externe, centrale termica, etc. Aici as vedea probabil marea majoritate a clientilor, dupa care ar mai fi o categorie de clienti care sunt interesati de o achizitie in viitor, in general vorbim de un apartament, garsoniera si o mica parte la achizitii teren pentru ca apoi sa construiasca pe el”, a spus presedintele BCR BpL.

In sistemul Bauspar, atat depozitele cat si creditelor se pot face numai in moneda nationala.

La BCR BpL, clientii pot accesa imprumuturi a dobanzi de 5% sau 6% pe an, fixa, dupa ce au economisit 40-50% din suma necesara, la o dobanda fixa de 2% sau 3% pe an, in functie de produsul ales. Perioada maxima de acordare a unui credit poate ajunge pana la 14 ani.

In cazul Raiffeisen Banca pentru Locuinte, dobanda creditelor este fixa, de 4,5% sau 6% pe an, in functie de produsul de economisire-creditare ales de client. In perioada de economisire, dobanda este de 1,5% sau 3%. Perioada maxima de creditare variaza intre 8 si 20 de ani.

La dobanda oferita la depozite se adauga prima de la stat, de 25% din suma economisita intr-un an, in limita a 250 euro.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) este prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, infiintata in iunie 2004. In 2009, aceasta a achizitionat HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL). Potrivit actului constitutiv, actionarii RBL sunt Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwabisch Hall Germania, care detin fiecare cate 33,325% din actiuni, si Raiffeisen Bausparkasse Austria care detine 33,35% din participatii.

BCR Banca pentru Locuinte, subsidiara a grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania – actionar majoritar cu 80% din actiuni – si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, Austria  – 20% din actiuni.

[b]Citeste si: [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cum-evitam-noile-norme-bnr-credite-de-la-bancile-pentru-locuinte-74086/]Cum evitam noile norme BNR: Credite de la bancile pentru locuinte[/url][/b]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor