„Tot sectorul constructiilor a inregistrat anul trecut o crestere extraordinara. Piata cimentului a crescut chiar cu 30% iar cea a constructiilor pe ansamblu cu 40%”, a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding, citat de NewsIn.
„Este primul an in care constructiile rezidentiale au ramas in urma fata de infrastructura si de constructiile non-rezidentiale. S-au construit cu precadere fabrici, spatii comerciale si de birouri, cele mai multe in Bucuresti. Daca anul terecut s-a ajuns la o productie de circa 10 milioane de tone de ciment, anul acesta estimam o crestere cu 20%”, a mai spus Rohan.
Potrivit acestuia, consumul de ciment a ajuns anul trecut la circa 450 kilograme pe cap de locuitor, fata de 270 de kilograme acum trei ani, iar trendul de crestere va continua si in urmatorii 3-4 ani. Directorul Carpatcement a mai spus ca in principal, cel mai mare consum de ciment este inregistrat in sudul Romaniei iar apoi urmeaza orase precum Timisoara, Cluj si Iasi.
In ceea ce priveste evolutia pretului cimentului, reprezentantii companiei au declarat ca anul acesta vad o scumpire de 5-10%. „Nu ne asteptam la o crestere spectaculoasa a preturilor, estimam o majorare de 5-10%, insa totul depinde si de influentele pe care le au scumpirea energiei si a gazului, precum si alte taxe impuse de stat”, a mai pus Rohan.
Totodata, Carpatcement Holding are in plan constructia unei fabrici in Romania, investitie estimata la 250-300 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.
„Cererea de ciment pe piata din Romania este foarte mare, iar daca acest trend se va mentine, intentionam sa construim inca o fabrica. Daca nu facem noi acest lucru, o vor face altii”, a declarat Rohan.
Potrivit reprezentantului companiei, decizia de a construi o noua fabrica pe teritoriul Romaniei va fi luata in maxim un an de zile, iar constructia porpriu-zisa se poate intinde pe o perioada de 4 ani.
„Noi producem 3,5 milioane de tone pe an, dar am ajuns la capacitate maxima. In conditiile in care piata creste din ce in ce mai mult, dar nici noi si nici ceilalti producatori de pe piata nu vom putea asigura cererea de ciment, vom ajunge si la importuri. Cred ca anul acesta se poate ajunge la o cantitate de 300.000-500.000 de tone de ciment importat. Clientii nostri ne cer o cantitate aproape dubla fata de anul precedent”, a explicat Rohan.
Directorul general al Carpatcement Holding a mai spus ca anul trecut au fost importate circa 100.000 de tone ciment de pe piata externa.
Compania Carpatcement Holding, divizia din Romania a Grupului HeidelbergCement, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 363 milioane de euro, cu 31% mai mare decat in 2006, cand suma atinsa a fost de 278 milioane euro.
HeidelbergCement este lider mondial pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului, betonului si al altor activitati conexe, ceea ce il pozitioneaza printre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume. Compania are peste 70.000 de angajati in 2.800 de locatii pe patru continente. Pentru 2007 cifra de afaceri a grupului este estimata la aproximativ 10,7 miliarde euro iar vanzarile de ciment si clincher se ridica la aproximativ 88 milioane tone.
In Romania grupul este prezent in productia de ciment, betoane si agregate prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton, respectiv Carpat Agregate. Activitatile din domenul cimentului in Romania sunt coordonate de Carpatcement Holding, acesta fiind produs in cele trei fabrici aflate la Bicaz, Deva si Fieni.
Pe piata cimentului din Romania mai activeaza companii precum Lafarge si Holcim.