„Consumul de otel beton va creste anul acesta cu 10-12%, pana la 1,45 milioane tone”, a declarat Petru Iordan, director executiv al Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal, Ardiment.
Cererea pentru otel beton, care reprezinta 40-60% din totalul unei constructii, s-a ridicat anul trecut la 1,3 miloane tone si creste ca urmare a dezvoltarii pietei constructiilor, a explicat Iordan.
Totodata, productia locala de otel beton se va cifra in 2008 la un nivel similar celui din 2007, de circa 962.000 tone, din cauza ca nu s-au realizat investitii in domeniu, potrivit lui Iordan.
Turcia, in topul tarilor importatoare
In ceea ce priveste restul cererii interne de otel beton de anul trecut, respectiv 340.000 tone, acesta a fost acoperit din importuri, provenite in principal din Turcia.
Iordan atrage atentia ca piata de otel beton se va confrunta cu o criza, pentru ca productia locala a fost depasita de cerere, iar importurile s-ar putea sa nu fie o solutie, din cauza costurilor mari. In plus, pentru constructiile din Romania este necesara utilizarea de otel beton produs pe plan local, folosirea celui realizat in Turcia afectand pe ansamblu calitatea constructiei, a spus Petru Iordan.
Principalul producator de otel beton din Romania este concernul rus Mechel, care a preluat unitatile de productie din Targoviste, Campia Turzii si compania Ductil Steel Buzau.
Directorul executiv al Ardiment a estimat ca Mechel are o cota de 82% pe piata locala de productie otel beton, unde mai activeaza companii ca Lamdro Turnu Severin, detinuta de un om de afaceri german si Laminorul Focsani, controlata de un roman de origine araba.
Un alt material esential pentru constructii, sarma pentru plase sudate, folosita la realizarea plafoanelor si podelelor, inregistreaza aceeasi problema ca si otelul beton. In 2007 s-au produs circa 160.000 tone de sarma de plase sudate si s-au importat alte 260.000 tone pentru acoperirea cererii interne, potrivit datelor Ardiment.
Monopolul creste pretul
Adriana Iftime, director general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) a avertizat, la randul sau, ca aceasta criza de pe piata de otel beton va conduce la scumpirea iminenta a acestui produs, avand in vedere monopolul creat.
De altfel, Petru Iordan a aratat ca pretul otelului beton la producator a crescut din august 2007 de la 1,45 lei/kg la 2,2 lei/kg in prezent, asadar cu peste 50%, in numai sapte luni.
Evaluata in functie de pretul din luna august a anului trecut, de 1,45 lei/kg, piata productiei de otel beton din Romania s-a ridicat in 2007 la 13,95 miliarde lei (4,18 miliarde euro).