Datele Eurostat arata ca avansul constructiilor din Romania a fost, in trimestrul trei, de 38,4%, iar in luna octombrie de 39,5% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, nivel superior ratei medii de 2,7% din UE, releva datele Eurostat, publicate miercuri.
Pe locul secund in topul ritmului de crestere a sectorului constructiilor, la nivel european, se situeaza Bulgaria, cu un avans de 27,7% in primele noua luni din 2007. Interesant este faptul ca, daca in anii trecuti, Ungaria se afla pe unul dintre locurile fruntase in clasament, in acest an, Ungaria a inregistrat cea mai importanta scadere din UE, in sectorul constructiilor, de 18,6%.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate anterior, in primele noua luni, sectorul constructiilor din Romania a ajuns sa reprezinte o pondere de 8,4% din Produsul Intern Brut, avansul PIB-ului in acest an, de 5,8% fiind datorat in mare parte dezvoltarii spectaculoase a sectorului constructiilor.
Piata constructiilor creste cu 20% in 2008, la 12 mld.euro
Ritmul spectaculos de crestere a sectorului constructiilor in Romania se estimeaza ca va continua si in urmatorii 2-3 ani. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat anterior, pentru DailyBusiness, ca ritmul de crestere anuala, de 20-25%, se va mentine cel putin pentru urmatorii trei ani, piata constructiilor urmand sa depaseasca 12 miliarde de euro in 2008, fata de 7 mld.euro in 2006 si 10 mld.euro in acest an. Marile profituri se vor inregistra, in continuare, in sectorul imobiliar, acolo unde ratele de castig vor depasi 200-300%.
„Avem o piata ideala din punct de vedere al constructorilor. Oricat ai construi, cererea va depasi oferta. Exista proiecte rezidentiale, cladiri de business si alte obiective imobiliare care sunt vandute cu mult inainte sa fie finalizate, inca din faza de proiect”, spune Plosceanu.
Cel putin 14 companii internationale au anuntat pentru 2008 investitii de 2,4 mld. euro pe piata imobiliara din Romania, Bucurestiul pierzand teren in fata provinciei, doar 900 mil. euro din total fiind alocati pentru Capitala.
Printre cele 14 companii se numara atat dezvoltatori finali, fonduri de investitii, firme contractoare, cat si firme de brokeraj, consultanta si arhitectura, constructii, project management, dar si banci, a estimat Ilias Papageorgiadis, directorul companiei de consultanta imobiliara More.
Printre orasele vizate de investitori se numara, in afara Capitalei, si Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Oradea, Arad, Cluj si Timisoara. Investitiile merg in procent de 70% catre dezvoltarea de centre comerciale, 20% catre zona rezidentiala si doar 10% catre spatii industriale.