Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, a declarat ca introducerea noilor reguli de creditare va face ca volumul imprumuturilor noi se va contracta cu aproximativ 20-25%, cel mai puternic impact, de 30-40%, inregistrandu-se in perioada imediat urmatoare intrarii in vigoare.
Ea a subliniat ca se refera la creditele noi acordate de sistemul bancar, nu la soldul imprumuturilor, asa cum este raportat de canca centrala.
Anca Bidian a mai mentionat ca atunci cand a facut aceasta predictie a tinut cont de faptul ca plafonul creditelor luate prin programul guvernamental Prima Casa se va epuiza, iar creditele de nevoi personale cu ipoteca vor ramane sold pe sold, iin conditiile in care clientii vor recurge mai mult la refinantari, deci sumele nu vor creste.
Totusi, o evolutie mai buna o vor avea [b]creditele de achizitii imobiliare[/b] (cu ipoteca), altele fata de Prima Casa. Ele vor fi mai atractive atat din punct de vedere al preturilor locuintelor, cat si al ofertelor bancare, care „sunt inca destul de joase”.
„In 2012 [b]cererile de credite de achizitii de imobiliare vor creste[/b], deoarece oferta de pe piata imobiliara devine interesanta”, a subliniat Anca Bidian.
„Creditele ipotecare vor creste pentru ca suntem deja in al patrulea an in care [b]preturile pe piata imobiliara sunt intr-o plaja stabila[/b]. Preturile caselor au ajuns la o valoare de convergenta cu venitul mediu pe care nu am avut-o niciodata in Romania pana acum. Cu alte cuvinte, o familie cu venit mediu poate accesa cel mai usor la acest moment un apartament de 2 sau 3 camere intr-un bloc de locuinte vechi, de circa 55-60 metri patrati. Nu am avut niciodata un astfel de echilibru intre venituri si pretul casei”, a mai spus Bidian.
Aceasta a adaugat ca exista ansambluri si proiecte noi imobiliare care, dupa cativa ani de rezistenta la ajustarea preturilor, au inceput sa comunice scaderi de preturi. Unele din ele chiar s-au aliniat cu oferta locuintelor vechi si atunci devin atractive.
De asemenea, mai sunt proiecte noi care vor avea termen de finalizare in 2012, cu o structura mult mai adaptata pietei romanesti ca si suprafata utila, de circa 50-60 metri patrati, dar si oferte de case pe pamant in zonele limitrofe Bucurestiului care au acelasi pret ca si un apartament. Astfel, ele ar putea atrage noi proprietari, care sa le achizitioneze prin credite.
Ea a adaugat ca [b]imprumuturile ipotecare nu vor fi foarte afectate[/b] de noile norme.
„La creditele de achizitii nu este un impact pe suma accesibila. Practic, clientul este eligibil pe aceeasi suma, doar avansul este mai mare, de 25%”, a explicat oficialul Kiwi Finance, care a adaugat ca potrivit datelor BNR, avansul mediu in piata era anul trecut de 20% din valoarea imprumutata, astfel ca o crestere pana la 25% nu va avea un impact prea mare.
Ea a subliniat ca la creditele de nevoi persoanel cu ipoteca va fi mai mare impactul noilor norme. In acest caz, suma maxima elibigila reducandu-se cu 35-40%. Totodata, la creditele de nevoi personale fara ipoteca suma valoarea scade cu 20-25% in special din cauza reducerii perioade de creditare la 5 ani, ceea ce este asemanatoare perioadei practicate deja de banci, media fiind intre 5 si 7 ani.
Anca Bidian a mai spus ca ar fi firesc sa se reduca si dobanzile practicate de banci la credite.
[quote=Anca Bidian, Kiwi Finance]Cred ca noul regulament BNR va accelera procesul de ajustare a dobanzilor[/quote]
Potrivit acesteia, daca dobanzile la lei ar fi cu 1-1,5% mai mari decat cele la euro, romanii s-ar indrepta mai mult spre creditele in moneda nationala, insa acum este mai atractiva ofera in moneda europeana.
Kiwi Finance estimeaza pentru acest an un volum de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/kiwi-finance-vede-o-stagnare-a-creditelor-intermediate-in-2012-74031/]credite intermediate de circa 60 milioane euro[/url], nivel similar celui inregistrat in 2011, in conditiile introducerii noului regulament de creditare al BNR. Daca nu ar fi fost regulamentul bancii centrale, compania ar fi estimat o crestere a valorii creditelor intermediate.
[b]Citeste si:[/b]
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/creditele-franate-de-noile-norme-bnr-ne-obliga-sa-ne-imprumutam-mai-putin-73971/]Creditele, franate de noile norme. BNR ne obliga sa ne imprumutam mai putin[/url]