„Piata de brokeraj merge in directia care trebuie sa mearga. Este o piata deja matura. In urmatorii 2-3 ani piata brokerajului va reprezenta peste 50% din piata de asigurari”, a spus Vasile.
„In 1998, piata de brokeraj era sub 5% din cea de asigurari, iar acum este de circa 40%. Este o crestere extraordinara”, a aratat acesta.
Vasile a subliniat ca [b]forta de vanzare a asiguratorilor este intotdeauna la brokeri[/b]. Brokerajul va face vanzarea si asiguratorul va face subscrierea si gestionarea platilor de daune.
„Cel putin pe partea de retail, este mult mai usor de facut business cu brokerul din punct de vedere al costurilor decat sa faca business cu reteaua proprie. Costurile cu reteaua proprie sunt foarte mari si atunci asiguratorii prefera sa lucreze cu un broker, care are un cost fix, platit numai daca vinde polite. Reteaua proprie trebuie platita indiferent daca se vand sau nu polite”, a mentionat el.
Conform lui Viorel Vasile, durerea mare este ceea ce se intampla cu piata de asigurari, politele de raspundere civila auto (RCA) reprezentand o „mare gaura neagra” pentru societatile de asigurari.
„[b]Fiecare asigurator pierde bani la fiecare polita RCA[/b]. Rata daunei combinata este la aproape 150%, ceea ce inseamna ca la fiecare 100 de lei incasati, asiguratorul plateste 150 de lei daune”, a explicat el.
Viorel Vasile estimeaza ca valoarea pietei de brokeraj ca creste in acest an cu 10-15% fata de anul 2011, in timp ce piata de asigurari va stagna.
In 2011, valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurari s-a ridicat la peste 3,1 miliarde lei. In acelasi timp, piata asigurarilor din Romania a totalizat prime brute subscrise de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarile-de-viata-si-cele-pentru-locuinte-motoarele-de-sustinere-ale-pietei-in-2011-74254/]peste 7,9 miliarde lei[/url], in scadere cu 4,3% fata de anul 2010.
Totodata, analistul economic radu Soviani este de parere ca piata de brokeraj in asigurari va continua sa creasca in urmatorii ani, dar nu vor mai exista ritmuri explozive de crestere, insa vor exista cresteri organice.
„Nu vor mai fi ritmuri explosive, dar vor exista cresteri organice de 10-15%”, a spus Soviani.
El a adaugat ca vrea ca societatile independente „sa muste” cat mai mult din cota de piata a companiilor afiliate.
[b]Afaceri in crestere cu peste 30%[/b]
Vasile estimeaza ca Safety Broker ca inregistra in acest an un volum de polite intermediate de circa 30 milioane de euro, in crestere cu peste 30% comparativ cu anul trecut, cand a totalizat 23 milioane de euro.
Brokerul a implinit 7 ani de activitate pe piata din Romania, fiind infiintat in anul 2005, cand principal activitate se adresa segmentului de corporate. Insa, dupa aparitia crizei financiare din 2008, Safety Broker a inceput sa se axeze mai mult pe segmentul de retail, dezchizand primele unitati in franciza.
„Incepand cu 2008 promovam conceptul de franciza de retail in asigurari. Suntem prezenti la nivel national in peste 100 unitati operationale, in 38 de judete”, a spus Viorel Vasile.
El a adaugat ca in urmatorul an compania o sa mai deschida inca 10-15 unitati in tara si in Bucuresti, incercand sa acope toate judetele.
Safety Broker, singura companie de brokeraj cu capital 100% romanesc situata in Top 5 al brokerilor de asigurare, a pornit la drum oferind servicii complete de asigurare pentru posesorii de echipamente specializate pentru transportul terestru, ferioviar, naval si aerian, iar in prezent, pe langa acestea, ofera clientilor sai servicii personalizate de management al riscului, consultanta si asistenta in cazul dosarelor de dauna si consultanta integrata pentru toate tipurile de asigurari.
„Noi business-ul principal il facem in teritoriu. Bucurestiul este o piata atipica fata de restul tarii”, a aratat Vasile, care a adaugat ca de-a lungul anililor compania a facut si diverse achizitii la nivel national.
Portofoliul Safety Broker este alcatuit din asigurari auto, asigurari de bunuri, asigurari de proprietati, asigurari de raspundere civila profesionala, asigurari de viata si medicale pentru angajati, asigurari de intrerupere a afacerii si asigurari CAR/EAR.
Safety Broker are 16 parteneri asiguratori ai companiei: Allianz Tiriac, BCR Asigurari, Groupama, Credit Europe Asigurari, Uniqua, Generali Asigurari, ING, Asito Kapital, Omniasig, Asirom, CertAsig, Carpatica Asig, Astra Asigurari, Ardaf, Euroins si Eureko.
De asemenea, in acest an, compania a dezvoltat un parteneriat cu Fundatia pentru SMURD, prin care a lansat campania „Impreuna salvam vieti”, ce se desfasoara in perioada 1 aprilie 2012 – 31 martie 2013. Prin acest program, un leu din fiecare polita de asigurare incheiata la Safety Broker este directionat catre Fundatia pentru SMURD.
Potrivit lui Tiberiu Fechete, directorul executive al Fundatiei pentru SMURD, banii vor fi directionati catre achizitia si echiparea a doua masini SMURD.
La 31 decembrie 2011, in Registrul brokerilor de asigurare, erau inregistrate 584 societati de brokeraj, in crestere fata de finele anului 2010, cand activau 567 de brokeri.