Prin acordul semnat miercuri cu Gazprom, Conef a obtinut dreptul de import pentru 2 mld. de metri cub de gaz pe an intre 2010 si 2030.
Volumul total de gaze pe care Conef il va importa pana in 2030 se ridica la 42 de miliarde de metri cubi de gaze, informeaza un comunicat al Gazprom.
Conef face parte din grupul Marco International, care controleaza cele mai mari trei combinate din industria romaneasca a aluminiului, Alro Slatina, Alum Tulcea si Alprom. Marco International este o companie inregistrata in SUA si detinuta de magnatul rus Vitali Machitski.
Interesele rusesti pe piata energiei din Romania nu se opresc insa aici.
In anul 2005, cel mai recent an pentru care au fost facute publice date oficiale, importurile pe piata romaneasca au provenit in totalitate din Rusia. Astfel, din totalul consumului de 17,6 mld. metri cubi, productia interna de gaze naturale a reprezentat aproximativ 12,4 mld. metri cubi, diferenta de 5,2 mld metri cubi fiind importata din Rusia.
Principalele companii care au realizat aceste importuri au fost reprezentanta locala a firmei germane Wintershall si Imex Oil Ltd., o casa de comert cu sediul in Cipru si controlata tot de omul de afaceri rus Vitali Machitski. Ambele companii se numara pe lista exclusivista a importatorilor agreati de Gazprom.
De altfel, compania-mama a Wintershall, grupul german de petrol si gaze Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG, detinut 100% de grupul BASF, a anuntat luna trecuta un program de investitii de peste 3,5 miliarde de euro pe o perioada de trei ani in proiecte comune cu Gazprom. Din aceasta suma, 800 de milioane de euro vor fi directionate catre productia si exploatarea rezervelor de gaze naturale din Siberia, in timp ce restul sumei va fi utilizata pentru finantarea unor gazoducte in joint-venture cu Gazprom.
O alta companie implicata in realizarea de importuri in Romania este Gazexpert, filiala specializata in exporturi a Gazprom.
Conef a fost in trecut suspectata de catre autoritatile romane de evaziune fiscala, intr-un caz ce a implicat plata pentru servicii neclare a unei sume de 1,5 mil. euro catre doua companii, una dintre ele fiind Imex Oil Ltd, aflata sub controlul lui Vitali Machitski.
Pe de alta parte, Petrom, unul dintre principalii distribuitori de gaze naturale din Romania, este controlat de grupul austriac OMV, in al carui actionariat s-ar putea afla indirect si Gazprom, conform unor speculatii din piata.
Actionariatul OMV este impartit intre statul austriac – 31% din actiuni, fondul de investitii arab IPIC (International Petroleum Investment Company) – 17,6%, in timp ce restul de 50,9% sunt impartite intre diversi actionari, necunoscuti din cauza miscarii actiunilor pe bursele din SUA, Marea Britanie, Austria si din alte tari.
„Avem riscul de a nu sti, de fapt, cine este actionarul majoritar in OMV-Petrom. Iar declaratiile consilierului economic al Ambasadei Rusiei, ca Gazprom cumpara masiv actiuni OMV, sunt o realitate”, a spus anul trecut presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei. „Asta este problema pe care o vad din punct de vedere politic. Am intrebat in CSAT daca s-a analizat actionariatul, conditiile in care statul austriac detine cele 31% din OMV, care este elementul de decizie. Nimeni dintre cei care au participat la privatizare nu a putut sa-mi dea un raspuns”, a completat Basescu.
De altfel, intentia Gazprom de a deveni actionar semnificativ la OMV este cunoscuta de mai mult timp, aceasta informatie circuland pe canale neoficiale. Intentia pare a fi sustinuta inclusiv prin numarul mare de proiecte de valori ridicate intreprinse in comun de cele doua companii.
In afara de compania cu actionariat rus Lukoil, un alt jucator de pe piata petrolului si gazelor este grupul maghiar Mol. Unul dintre cei mai mari actionari ai sai este OMV, cu o participatie de zece procente, egala cu cea detinuta de statul maghiar. In afara de alti actionari, cu cote cuprinse intre 2,5% si 8 procente, peste 58% din actiunile MOL sunt tranzactionate liber pe pietele bursiere, cu proprietari necunoscuti.