- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Piata de energie: Un contract pe 20 de ani va creste influenta Rusiei

06 Apr, 07:01 • Redactia DailyBusiness
Compania romaneasca Conef va deveni principalul importator de gaze naturale in Romania, reiese dintr-un acord semnat miercuri cu gigantul rus Gazprom. Stirea ar putea reprezenta un semnal al cresterii influentei ruse asupra pietei autohtone de energie in urmatorii ani.
Piata de energie: Un contract pe 20 de ani va creste influenta Rusiei

Prin acordul semnat miercuri cu Gazprom, Conef a obtinut dreptul de import pentru 2 mld. de metri cub de gaz pe an intre 2010 si 2030.

Volumul total de gaze pe care Conef il va importa pana in 2030 se ridica la 42 de miliarde de metri cubi de gaze, informeaza un comunicat al Gazprom.

Conef face parte din grupul Marco International, care controleaza cele mai mari trei combinate din industria romaneasca a aluminiului, Alro Slatina, Alum Tulcea si Alprom. Marco International este o companie inregistrata in SUA si detinuta de magnatul rus Vitali Machitski.

Interesele rusesti pe piata energiei din Romania nu se opresc insa aici.

In anul 2005, cel mai recent an pentru care au fost facute publice date oficiale, importurile pe piata romaneasca au provenit in totalitate din Rusia. Astfel, din totalul consumului de 17,6 mld. metri cubi, productia interna de gaze naturale a reprezentat aproximativ 12,4 mld. metri cubi, diferenta de 5,2 mld metri cubi fiind importata din Rusia.

Principalele companii care au realizat aceste importuri au fost reprezentanta locala a firmei germane Wintershall si Imex Oil Ltd., o casa de comert cu sediul in Cipru si controlata tot de omul de afaceri rus Vitali Machitski. Ambele companii se numara pe lista exclusivista a importatorilor agreati de Gazprom.

De altfel, compania-mama a Wintershall, grupul german de petrol si gaze Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG, detinut 100% de grupul BASF, a anuntat luna trecuta un program de investitii de peste 3,5 miliarde de euro pe o perioada de trei ani in proiecte comune cu Gazprom. Din aceasta suma, 800 de milioane de euro vor fi directionate catre productia si exploatarea rezervelor de gaze naturale din Siberia, in timp ce restul sumei va fi utilizata pentru finantarea unor gazoducte in joint-venture cu Gazprom.

O alta companie implicata in realizarea de importuri in Romania este Gazexpert, filiala specializata in exporturi a Gazprom.

Conef a fost in trecut suspectata de catre autoritatile romane de evaziune fiscala, intr-un caz ce a implicat plata pentru servicii neclare a unei sume de 1,5 mil. euro catre doua companii, una dintre ele fiind Imex Oil Ltd, aflata sub controlul lui Vitali Machitski.

Pe de alta parte, Petrom, unul dintre principalii distribuitori de gaze naturale din Romania, este controlat de grupul austriac OMV, in al carui actionariat s-ar putea afla indirect si Gazprom, conform unor speculatii din piata.
Actionariatul OMV este impartit intre statul austriac – 31% din actiuni, fondul de investitii arab IPIC (International Petroleum Investment Company) – 17,6%, in timp ce restul de 50,9% sunt impartite intre diversi actionari, necunoscuti din cauza miscarii actiunilor pe bursele din SUA, Marea Britanie, Austria si din alte tari.

„Avem riscul de a nu sti, de fapt, cine este actionarul majoritar in OMV-Petrom. Iar declaratiile consilierului economic al Ambasadei Rusiei, ca Gazprom cumpara masiv actiuni OMV, sunt o realitate”, a spus anul trecut presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei. „Asta este problema pe care o vad din punct de vedere politic. Am intrebat in CSAT daca s-a analizat actionariatul, conditiile in care statul austriac detine cele 31% din OMV, care este elementul de decizie. Nimeni dintre cei care au participat la privatizare nu a putut sa-mi dea un raspuns”, a completat Basescu.

De altfel, intentia Gazprom de a deveni actionar semnificativ la OMV este cunoscuta de mai mult timp, aceasta informatie circuland pe canale neoficiale. Intentia pare a fi sustinuta inclusiv prin numarul mare de proiecte de valori ridicate intreprinse in comun de cele doua companii.

In afara de compania cu actionariat rus Lukoil, un alt jucator de pe piata petrolului si gazelor este grupul maghiar Mol. Unul dintre cei mai mari actionari ai sai este OMV, cu o participatie de zece procente, egala cu cea detinuta de statul maghiar. In afara de alti actionari, cu cote cuprinse intre 2,5% si 8 procente, peste 58% din actiunile MOL sunt tranzactionate liber pe pietele bursiere, cu proprietari necunoscuti.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun