- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata de leasing financiar a avansat cu 17% in primul trimestru

07 Jul, 09:45 • Redactia DailyBusiness
Companiile de leasing financiar au finantat, in primele trei luni ale acestui an, bunuri in valoare de 284,57 milioane de euro, mai mult cu 17% comparativ aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor publicate de Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.
Piata de leasing financiar a avansat cu 17% in primul trimestru

Membrii ALB au finantat active in valoare totala de 261,07 milioane de euro (92% din total), iar companiile neafiliate in valoare de 23,5 milioane de euro (8%).

„Evolutia primului trimestru da semne de redresare a leasingului financiar in sensul reorientarii finantarilor catre acele sectoare ale economiei romanesti care s-au dovedit solide si au rezistat perioadei de criza financiara”, a declarat Antoaneta Curteanu, presedintele ALB si CEO al UniCredit Leasing Corporation IFN SA.

„Speram astfel ca [b]finele anului 2011 sa aduca o crestere de 10% – 15% a volumului finantarilor noi[/b] prin contracte de leasing financiar, precum si o imbunatatire a procedurilor judiciare de recuperare a bunurilor in cazul clientilor rau platnici”, a adaugat presedintele ALB.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 21% (60,2 milioane de euro) din total au vizat echipamentele, 16% (45,5 milioane de euro) sectorul imobiliar si 63% (178,87 milioane de euro) sectorul transporturilor.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 58% din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 23% si de sectorul companiilor independente, cu 19%.

In [b]domeniul transporturilor[/b], evolutia finantarilor in primul trimestru din 2011 indica pastrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 55%, vehiculele comerciale grele 31% si vehiculele comerciale usoare 14%.

In trimestrul I 2011 in cadrul finantarii [b]echipamentelor[/b] este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in crestere de la 15% la 17%, ponderea echipamentului agricol de la 10% la 20%  in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (15% echipament medical, 4% industria alimentara, 8% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% industria de prelucrare a lemnului, 4% in domeniul echipamentelor IT si software) precum si alte domenii.

Perioada de criza 2008-2011 indica tendinte noi in finantarea [b]sectorului imobiliar[/b] din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 23% la 45% a finantarii cladirilor industriale, de la 2% la 39% a terenurilor si de la 0 (zero) la 2% a cladirilor cu destinatie hoteliera. In contrast cu acestea, finantarea categoriei retail-outlet a scazut ca pondere de la 21% la 1%, finantarea cladirilor de birouri clasa A, B si C a scazut de la 50% la 16%, iar finantarea cladirilor  rezidentiale si a blocurilor de locuinte a scazut ca pondere de la 4% la 1%.

O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de „sale and lease back” ca solutii de obtinere a lichiditatiilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar, se arata in comunicatul ALB.

Clientii corporativi au atras cea mai mare pondere (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%).

Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de 2-3 ani (23%) si 4-5 ani (23%), peste 5 ani (21%), de 3-4 ani (20%), 1-2 ani (8%) si de 1 an (5%) .

Valoarea bunurilor aflate in procedura de reposesie se ridica la nivelul de 7% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silita a clientilor rau platnici care refuza sa returneze bunurile pe cale amiabila, este intre 6 si 9 luni, conform estimarilor ALB.

ALB reprezinta, conform statisticilor Asociatiei si BNR, 92% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania

ALB este membra in Consiliul Director al Federatiei Europeane a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si membra a Federatiei Creditului de Consum din Europa – Eurofinas.

Jucatorii
din piata, chestionati de DailyBusiness.ro, sunt optimisti si se asteapta ca [url=

]piata de leasing sa creasca in acest an cu pana la 30%[/url] fata de anul
trecut.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa