- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Piata de masurare a zgomotului din Romania, estimata la 5 mil. euro

27 Jan, 16:22 • Redactia DailyBusiness
Un numar de 25 de orase din Romania, cu o populatie de peste 100.000 locuitori, trebuie sa intocmeasca harti de masurare a zgomotului pana la jumatatea anului viitor, ceea ce ar putea genera afaceri de 5 mil. euro pentru firmele din domeniu, potrivit datelor companiei de profil Enviro Consult.
Piata de masurare a zgomotului din Romania, estimata la 5 mil. euro

Enviro Consult, cel mai important auditor roman in domeniul masurarii acustice isi propune pentru 2011 evaluarea a 16 orase din cele 25 obligate de autoritati sa-si elaboreze harti de zgomot.

„Pana in prezent doar noua orase din Romania au fost obligate de normele europene sa-si constituie harti de zgomot. Din cele noua harti de zgomot, cinci au fost elaborate de noi, iar celelalte patru au fost impartite de alte companii de consultanta din Romania si din UE”, a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult.

Pana la jumatatea lui 2012, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara).

Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice.

?Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare 5 ani. Aici intra nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale?, a declarat Bogdan Lazarovici.

In cazul in care cele 25 de orase din Romania nu prezinta pana la jumatatea anului viitor hartile de zgomot, Romania poate risca procedura de infringement. „Edilii care nu se pun la punct cu aceasta normativa europeana pot fi penalizati de catre autoritatile centrale, care la randul lor vor plati amenzi care UE”, a precizat Bogdan Lazarovici.

Costurile crearii unei harti de zgomot la standarde europene se ridica la aproximativ 0.8 euro pe cap de locuitor, in functie de cantitatea de date analizata si disponibila pentru un oras.

De asemenea, un factor important in costul unei astfel de analize este si disponibilitatea autoritatilor locale pentru dotarea cu echipamente de monitorizare. In cele 25 de orase locuiesc aproximativ 6 milioane de oameni, valoarea estimata a acestei piete putand ajunge la aproximativ 5 mil. euro.

Legislatia europeana care a coborat stacheta la orasele cu peste 100.000 de locuitori face ca Romania sa fie o piata importanta in spatiul sud-est european pentru servicii de monitorizare a poluarii fonice. „Cele 25 de orase care urmeaza a fi auditate insemana dublu fata de Ungaria si Bulgaria la un loc”, a mai spus Bogdan Lazarovici.

Enviro Consult a fost infiintata la finele lui 2003 si detine aproximativ 60% din piata autohtona a masurarii zgomotului, conform datelor proprii.

Printre clientii institutionali ai Enviro din Romania se numara primariile din Bucuresti, Ploiesti, Cluj Napoca, Galati, Craiova, dar si reteaua CFR sau zona Portului Galati.

Alte proiecte din sectorul acustic vin din zona companiilor private precum Automobile Dacia, Arctic, Aerofina, Sidex. Colaborari in furnizarea de solutii si instruirea pentru personalul care actioneaza in domeniu au fost derulate si cu Transgaz, Romgaz, companii din petrochimie, domeniul extractiv, agentii de protectia mediului, institute de cercetare, marile centre universitare.

De la momentul infiintarii si pana in prezent Enviro Consult a investit aproximativ 700.000 euro in echipamente de masurare.

Enviro Consult este reprezentantul in exclusivitate pentru Romania in masurarea zgomotului ambiental si la locul de munca al companiei daneze Bruel & Kjaer Sound and Vibration Measurement. Societatea poarta numele celor doi ingineri inventatori ai tehnologiei de masurare acustica, primul aparat fiind realizat de danezii de la Bruel & Kjaer in 1940.

Urmărește Daily Business pe Google News