In perioada martie-mai 2011, EIOPA a testat capacitatea asiguratorilor de a indeplini cerintele minime de capital cerute de reglementarile Solvency II, in conformitate cu o serie de scenarii de stres. Acestea au avut in vedere riscurile de piata, de credit si cele legate de asigurari. In acelasi timp EIOPA a efectuat un test suplimentar pentru a evalua expunerile pe investitiile in obligatiuni guvernamentale.
Testele arata ca, la nivelul intregii piete, asiguratorii din Europa dispun de o [b]rezerva substantiala de solvabilitate[/b] – 425 miliarde de euro, care a ramas ridicata chiar si atunci cand testele de stres au fost supuse scenariului advers si scenariului inflatiei (275 mld. euro si, respectiv, 367 mld. euro), conform datelor EIOPA, citate de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).
De asemenea, trebuie amintit faptul ca „testele de stres s-au bazat pe un model intermediar (al cincilea studiu de impact cantitativ QIS 5) din viitorul regim de reglementare Solvency II”, a declarat Michaela Koller, director general al CEA – Federatia Europeana de (re)asigurare.
„Au existat o serie de defecte in acel model QIS 5 lansat de Comisia Europeana, inclusiv calibrarea mai echilibrata a anumitor cerinte”, a spus Koller.
CEA a prezentat si continua sa prezinte feedback-ul tehnic la EIOPA si Comisia Europeana, pentru a finaliza detaliile regimului Solvency II.
Chiar si in conditiile utilizarii modelul intermediar in aceste teste de stres, doar un numar de 13 grupuri si societati participante nu au indeplinit cerinta minima de capital (MCR) in scenariile de stres. Ar trebui amintit faptul ca, in asigurari, cerinta minima de capital cuprinde provizioane tehnice plus o marja de risc suplimentar.
Cu toate acestea, doar provizioanele tehnice sunt suficiente pentru a oferi siguranta ca pretentiile asiguratului pot fi acoperite in totalitate.
Comite Europeen des Assurances (CEA) este federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor. Prin cei 33 de membri, CEA reprezinta toate tipurile de companii de asigurari si reasigurari, cum ar fi companii pan-europene, asiguratori specializati, fonduri mutuale sau IMM-uri. Organizatia are sediul la Bruxelles si reprezinta companii ce detin o cota de 95% din totalul veniturilor din prime, in Europa.
Uninuea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR este membra cu drepturi depline a Comite Europeen des Assurances (CEA)incepand cu anul 2007.
In 2010, intreaga piata de asigurari din Romania s-a diminuat cu 5,7%, pana la 8,364
miliarde de lei, pe fondul diminuarii subscrierilor pe segmentul
asigurarilor generale, care au coborat cu 7,5%, la 6,698 miliarde de
lei. Subscrierile pe segmenul asigurarilor de viata au urcat cu 2,3%, la
1,666 miliarde de lei.