- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piața imobiliară este pe marginea prăpastiei! Agenția de rating Moody’s lansează un avertisment dur

19 Sep, 21:20 • Preda Silvia
Băncile din Europa s-ar putea să nu dețină suficiente provizioane pentru a acoperi creditele imobiliare neperformante. Dacă se va ajunge la creştere rapidă a împrumuturilor cu probleme, vom avea o nouă criză a creditelor neperformante, a avertizat Moody's Ratings.
Piața imobiliară este pe marginea prăpastiei! Agenția de rating Moody's lansează un avertisment dur

Proprietarii de imobile din Europa au resimțit creşterea costurilor cu împrumuturile. Creşte riscul ca împrumuturile lor bancare să nu poată fi rambursate, scrie Antena 3 CNN.

Moody’s a simulat care ar fi consecinţele unei deteriorări semnificative a calităţii împrumuturilor imobiliare pentru cele mai expuse 21 de bănci europene. Băncile incluse în simulare sunt cele cu cea mai mare expunere pe sectorul imobiliar comercial raportată la capitalizarea lor.

Peste jumătate din aceste bănci sunt din Germania, multe dintre ele fiind specializate pe sectorul imobiliar, iar restul din ţări precum Suedia, Austria şi Danemarca.

Moody’s a plecat de la ipoteza unui nivel al rezervelor pentru credite neperformante de 40%. Agenţia de evaluare subliniază că, în primul trimestru din 2024, acoperirea reală a fost mai mică, de 33,5%, iar asta reflectă faptul că creditele cu probleme au crescut mai rapid decât provizioanele.

imobiliare
imobiliare

Citește și: Guvernul face noi schimbări importante! Băncile sunt obligate să raporteze BNR orice incident informatic. Ce vor primi toți românii cu cont bancar

Chiar dacă o migraţie spre o calitate mai bună a activelor ar putea justifica o acoperire mai mică, vedem un risc crescut ca băncile să fie insuficient provizionate”, susţine Moody’s în raportul său.

Băncile europene s-ar putea să nu aibă suficiente provizioane pentru acoperi creditele imobiliare neperformante

Și Banca Centrală Europeană a lansat luna trecută un avertisment. Banca Centrală Europeană a descoperit că băncile din zona euro au fost prea optimiste în evaluările lor cu privire la proprietăţile comerciale, lucru care ar putea să mascheze o deteriorare a creditelor.

Moody’s a descoperit că potenţialele presiuni ar fi mai mari pentru băncile cu o expunere mai mare pe clădirile de birouri din SUA şi Marea Britanie şi mai reduse pentru băncile care acordă credite pentru proiecte de locuinţe.

Testele noastră includ o serie de ipoteze simpliste dar sugerează că nu ar exista încălcări ale cerinţelor referitoare la nivelul minim de capitalizare”, a subliniat Moody’s.

Vezi și: Schimbare la Banca Națională a României. Apar noi valute în lista cursurilor pieței valutare