„Piata neagra a lactatelor este in prezent, de aproape 2 miliarde de euro (dublu fata de piata oficiala – n.r.). Reducerea TVA ar putea genera venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 300 de milioane de euro”, a adaugat Steriu.
Romania este printre tarile cu cea mai mare taxa pe valoarea adaugata la alimente din UE si, implicit, cu preturi pe masura.
Pe langa efectele secetei, oamenii de afaceri spun ca o reducere a TVA de la 19% la 6-9%, ar determina o scadere a evaziunii fiscale in domeniu.
„Piata neagra a alimentelor, de la paine, carne si pana la lactate, este chiar de doua ori mai mare decat cea legala”, este de parere Valeriu Steriu.
„O reducere semificativa a TVA ar putea determina o reducere a preturilor producatorilor legali si, urmare a concurentei, vor fi eliminati de pe piata producatorii fantoma, cei care profita de pret pentru a-si vinde produsele chiar daca calitativ sunt cu mult inferioare”, a mai spus Steriu.
Autoritatile nu par insa atat de convinse de argumentele producatorilor. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, in repetate randuri, ca o reducere a TVA la alimente, va aduce castiguri mai mari pentru producatori, dar nu si o reducere semnificativa a preturilor.
„Masura de reducere a TVA de la 19% la 9% la alimentele de baza nu va avea nici un efect asupra populatiei si nici asupra pietei negre, aceasta nefacand altceva decat sa transfere o anumita suma de bani de la bugetul de stat catre anumite categorii profesionale”, a declarat anterior Vosganian
El spune ca reducerea TVA la alimentele de baza nu va conduce, automat, la scaderea preturilor alimentelor respective, acestea urmand sa ramana aceleasi, iar diferenta sa intre in buzunarele producatorilor.
Reducerea TVA la alimente, intre interese financiare si mize electorale
Producatorii din industria alimentara incearca de ani de zile sa determine guvernul sa reduca TVA-ul la alimente. Chiar si politicienii, intuind capitalul electoral imens determinat de aceasta dezbatere, s-au aliat demersului, fara succes insa.
Intentia de reducere a TVA la alimente de la 18 % la 9% a fost in cele din urma respinsa in Parlament, cu motivatia ca o asemenea decizie ar putea afecta serios bugetul de stat.
„Reducerea TVA la alimente ar determina un deficit de incasari la bugetul statului”, estimeaza analistul Cristian Dinulescu. „Numai industria carnii, evaluata in acest moment la 1,2 miliarde de euro, ar aduce un prejudiciu de cateva sute de milioane de euro. In conditiile in care agricultura, de cativa ani buni, este afectata de seceta, inundatii si alte calamitati, si produce din ce in ce mai putini bani la buget, guvernul nu va lasa sub nici o forma sa i se scurga printre degete banii din cota TVA”, a explicat Dinulescu.
Alti analisti sunt de parere ca TVA ar putea chiar sa creasca, pe fondul presiunilor bugetare create de preconizatele majorari de pensii.
Valeriu Steriu, vicepresedintele patronatului RomAlimenta, spune insa ca deficitul bugetar care ar rezulta in urma deciziei de a reduce cota de TVA la alimente ar putea fi compensat cu eficientizarea colectarii veniturilor din impozite si taxe la bugetul de stat.
„Sa scoti la iveala piata neagra va aduce infinit mai multi bani decat tinand de aceasta taxa”, a declarat Valeriu Steriu.
Daca oamenii de afaceri vorbesc in special despre cifre, politicenii vad in primul rand interesul cetateanului sau cel putin asta sustin public. Presedintele PC, Dan Voiculescu, un suporter declarat al reducerii TVA la alimente, este de parere ca reducerea TVA la produsele alimentare „va contribui nu numai la usurarea vietii oamenilor, ci si la sanatatea natiunii in ansamblu”.
Romania, in topul TVA la alimente din UE
Spre deosebire de Romania, in alte tari europene TVA-ul la alimente este mult mai mic. Daca noi platim 19 %, britanicii, irlandezi si maltezii nu platesc cota TVA. Spaniolii si italienii dau doar 4%, cehii 5%, polonezii platesc 7%, la fel ca si germanii, in timp ce austriecii platesc 10 %. Ungurii si slovacii au o cota de TVA la alimente de 15%, respectiv 19%. Recordul il detine Danemarca, acolo unde taxa pe valoarea adaugata la alimente este de 25%.
UE va avea o cota unica de TVA la alimente
Disputa in jurul taxei pe valoarea adaugata la alimente ar putea fi transata curand, chiar de Uniunea Europeana. Comisia Europeana isi propune ca din 2010 sa impuna o cota unica de TVA la nivelul Uniunii.
Comisarul european pentru taxe si impozite, Laszlo Kovacs, a declarat recent ca sistemul complex de cote reduse ale taxei pe valoare adaugata (TVA) din Uniunea Europeana trebuie revizuit astfel incat sa scada costurile administrative ale firmelor si ale celor care colecteaza veniturile.
Kovacs a cerut simplificarea sistemului din 2010 astfel incat sa fie inlocuite derogarile permanente si temporare acordate statelor pentru ca acestea sa aplice o multime de cote reduse ale taxei pe valoare adaugata.
Comisarul european vrea sa se implementeze o noua schema care sa acorde tarilor membre ale Uniunii Europene libertatea de a aplica aceeasi rata redusa pentru aceleasi produse sau servicii, pe doua segmente distincte.
„Ratele foarte scazute, intre 0% si 5% ar putea fi aplicate produselor si serviciilor „esentiale”, cum ar fi cele alimentare, iar o rata mai redusa, intre 10% si 12% ar putea fi aplicata pentru servicii cum ar fi transporturile, potrivit noii scheme”, a explicat Kovacs.