Finantarile acordate de firmele membre ale celor doua asociatii de pe piata de leasing, respectiv ALB (Asociatia Societatilor Financiare din Romania) si ASLR (Asociatia Societatilor de Leasing din Romania) au cumulat circa 95% din totalul finantarilor acordate pe aceasta piata, conform NewsIn.
Astfel, societatile membre ale ALB au finantat active totale in valoare de 2,69 miliarde euro (92% din piata), in timp ce companiile din ASLR au finantat active totale in valoare de 76,37 milioane euro (2,6% din piata).
Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR in prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 86.026.
Sectorul transporturilor a continuat sa cantareasca cel mai greu in portofoliul finantarilor prin leasing, cu o pondere de 70% (1,944 miliarde euro) in primul semestru.
Finantarile de echipamente cu scop industrial au ajuns la aproape un sfert (23%) din piata, cu o valoare de 629,8 milioane euro, in timp ce finantarile pe segmentul imobiliar au avut o pondere de 7% (189,15 milioane euro).
In prima jumatate a anului trecut, tabloul pietei leasingului nu era mult diferit, finantarile din sectorul transporturilor avand o pondere de 71%, finantarile pentru echipamente – 22%, iar finantarile sectorului imobiliar – 7%.
Companiile au atras cea mai mare parte (91%) din finantarile de leasing in primul semestru, in timp ce segmentul de retail a avut o pondere de 8%, iar sectorul public a captat doar 1% din finantari.
Dupa durata contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3 sau 4 ani (28%), urmata de cea de 4 sau 5 ani (28%) si de durata peste 5 ani (22%), restul reprezentand finantari pe unul, 2 sau 3 ani.
In prima jumatate a acestui an, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand nivelul de 99% din totalul activelor finantate, restul de 1% fiind reprezentat de leasingul operational.