In acelesi timp, numarul participantilor a ajuns la aproape 196.000 la sfarsitul lunii aprilie, cu 8.800 mai multi decat la finele anului 2009.
In perioada de aproape trei ani de la lansare (luna mai 2007) si pana in prezent, fondurile de pensii private facultative au inregistrat un randament mediu anual de 10,5%. In primele patru luni din acest an randamentul mediu ponderat din Pilonul III a fost de 9,72%.
[img=679][/img]
Prima pozitie este ocupata de fondul ING Optim cu o cota de piata de 29,2% in aprilie, urmat de BCR Prudent – 19,4%, AZT Moderato – 15,6%, ING Clasic – 14,7% si AZT Vivace – 8%.
La data raportarii, erau active 13 fonduri de pensii facultative (Pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata ), BCR Prudent (BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management), Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), Eureko Confort (Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), Stabil (Generali Pensii), BRD Primo si BRD Medio (BRD Pensii).
In total, fondurile de pensii private (obligatorii si facultative) au ajuns la sfarsitul lunii aprilie 2010 la un numar de 5,2 milioane de participanti si la active nete aflate in administrare in valoare totala de 3,4 miliarde de lei (824 milioane de euro), potrivit datelor raportate de administratorii fondurilor de pensii si colectate de APAPR.
„Avand in vedere evolutiile din prima parte a anului, estimam ca pana la sfarsitul acestui an numarul total de participanti la fondurile de pensii private (obligatorii si facultative) va ajunge la 5,35 milioane, iar activele nete administrate de fondurile de pensii vor fi de aproximativ 4,7-4,8 miliarde de lei”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.