- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata pensiilor private poate atinge 1 mld. euro peste trei ani

20 Jun, 01:03 • Redactia DailyBusiness
Concurenta acerba in domeniul pensiilor private. Sapte companii au fost deja avizate pentru aceasta activitate. In incercarea de a prinde o cota cat mai mare din piata, bancile si societatile de asigurari arunca in joc sute de milioane de euro si cei mai buni oameni.
Piata pensiilor private poate atinge 1 mld. euro peste trei ani

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, marti, inca patru societati de administrare de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), care ridica la 7 numarul administratorilor care au primit aprobare pana in prezent

Cele patru societati sunt BCR Administrare Fond de Pensii SA, Prima Pensie Fond de Pensii SA, BRD Fond de Pensii SA si Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA.

Cele patru companii vin sa amplifice concurenta pe piata pensiilor private, pe care mai activeaza ING Fond de Pensii SA, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA si Omniasig Pensii – Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA.

Consiliul CSSPP a avizat, de asemenea, informatiile continute in materialele publicitare referitoare la fondul de pensii facultative (pilonul III) Pensia Mea si la administratorul acestui fond, Aviva Asigurari de Viata SA.

„Pentru a deveni administratori ai unor fonduri de pensii administrate privat, fiecare dintre cele sapte societati de pensii autorizate trebuie sa se inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului si sa obtina autorizarea de administrare a fondului de pensii administrat privat”, informeaza un comunicat al CSSPP, dat publicitatii marti.

Faza de autorizare si avizare a administratorilor de pensii, agentiilor de marketing, depozitarilor si auditorilor pentru pensiile obligatorii a inceput pe 10 aprilie si este programata sa dureze cel putin trei luni.

La inceputul lunii august, va incepe procesul de aderare a contribuabililor la fondurile de pensii private obligatorii, iar de la 1 ianuarie 2008, vor aparea primele contributii pentru acest segment.

Frans van der Ent, presedintele companiei de asigurari Interamerican, preconizeaza ca numarul firmelor ce vor vinde pensii private sa nu fie mai mare de 10, insa numai 7 sau 8 vor ramane in piata in urmatorii 10 ani, in conditiile in care el considera ca piata are o capacitate totala de maximum 10 companii.

„Ma astept ca tot mai multe companii sa doreasca sa investeasca, sa isi puna capitalul la lucru, insa nu cred ca toti vor obtine o cota de piata de 10%”, a afirmat van der Ent.

„Afacerea Deceniului” – 10 mld. euro in 10 ani

Piata fondurilor de pensii private este supranumita „afacerea deceniului” de carte specialistii care estimeaza ca veniturile din aceasta activitate vor ajunge in primii trei ani la 1 miliard de euro, ritmul urmand sa se accelereze pana la 10 miliarde de euro dupa primii zece ani de functionare.

Pensiile private vor construi o noua piata concurentiala in domeniul financiar, care va conduce la cresterea pietei de capital, a numarului de emitenti, a lichiditatilor si va aduce noi titluri financiare, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

Zeci de banci si institutii financiare si-au anuntat intentia de a activa pe piata pensiilor private, cu un potential de 4 milioane de clienti. Printre ele se numara companiile israeliene Kardan NV si Menorah Mivtachim Holdings, precum si firma de asigurari Aegon NV (a doua companie de asigurari din Olanda), care ar putea intra pe piata intr-un parteneriat cu Banca Transilvania. Si SIF Transilvania este interesata sa infiinteze o companie de gestionare a fondurilor de pensii private.

O alta companie interesata este Raiffeisen Asset Management. „Speram sa avem un aport important la dezvoltarea pietei fondurilor de pensii facultative din Romania”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

„Prin participarea la sistemele private de pensii, oamenii isi pot asigura un trai decent dupa pensionare. Astfel, in functie de nivelul si durata contributiei la aceste fonduri, pensia totala poate urca pana la 80% din salariul mediu pe economie, fata de 35% cat este in prezent”, a spus Felicia Popovici, vicepresedinte Raiffeisen Asset Management si membru in conducerea Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR).

Castig la capitolul imagine

Pensiile private vor reprezenta o afacere in care imaginea buna va garanta profitul. O cota importanta de piata va fi adusa mai putin de managementul stralucit al afacerii, cat de imaginea pozitiva a companiilor implicate.

„Nu va exista mare diferenta intre produsele de pe piata pensiilor private obligatorii. De aceea, increderea acordata companiei va fi un lucru esential”, spune Bram Boon, directorul general ING Asigurari de Viata.

Tocmai pentru ca imaginea se creeaza greu si se strica repede, principalii jucatori au pus deoparte bugete masive pentru promovare. Piata de publicitate este cotata la 10 milioane de euro pe an.

Aviva Asigurari de Viata, de pilda, va investi pana la 100 milioane de euro in administrarea de pensii private, incluzand aici si cheltuielile de promovare. In primul an de la lansarea fondului de pensii facultative (pilonul III), Aviva asteapta sa aiba 20.000 de clienti, iar pentru pilonul II (pensii private obligatorii) tinta este de 1 milion de clienti.

ING Asigurari a anuntat ca va face o investitie de 100 milioane de euro in noua companie de pensii, din care 1 milion de euro doar pentru promovarea produselor de pensii private facultative.

Interamerican Pensii Private a anuntat, pe de alta parte, ca tinteste o cota de piata de 10% si spera sa obtina chiar 15% dupa demarea campaniei de marketing, in care va investi 1 milion de euro, a declarat Frans van der Ent, presedintele companiei Interamerican. „Dorim sa investim in campanie mai mult decat media din piata”, a spus van der Ent.

Strategia de marketing pentru pilonul II de pensii a asiguratorului Interamerican implica atat colaborarea cu agentii de marketing cat si cu brokerii de asigurari.

Si Guvernul a pregatit 1 milion de dolari pentru campania de popularizare a sistemului, iar bursa asteapta cu interes intrarea pe piata a noilor companii.

Zeci de mii de noi locuri de munca

Vanzarea produselor de economisire este conditionata de o retea puternica de distributie, pe care doar bancile si companiile de asigurari o detin in prezent. Numarul agentilor de pensii private angajati de societatile de asigurari si de banci va fi de ordinul zecilor de mii, iar recrutarea lor se face inclusiv printre clientii actuali ai companiilor de asigurari.

ING Asigurari de Viata a anuntat ca va angaja 20.000 de agenti de vanzari pentru fondurile de pensii private obligatorii.

In 2008, pensiile facultative vor avea o piata de 200.000-300.000 de participanti, iar pensiile private obligatorii vor avea un potential de 2,5 milioane de participanti.

Din august, putem alege furnizorul de pensii

Incepand din august, contribuabilii au la dispozitie patru luni pentru a opta pentru un fond de pensii obligatorii. Daca nu-si vor exprima optiunea, ei vor fi distribuiti aleatoriu, pe baza unui algoritm care ia in calcul baza de clienti deja atrasa de jucatorii din piata.

Business-ul care va asigura „o batranete linistita” milioanelor de romani ce vor intra in sistem va avea randamente diferite, in functie de alegerea administratorului si a schemei de economisire.

Un calcul realizat de analistii Allianz arata ca o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani ar putea aduce o pensie de 140 de euro, pe timp de 15 ani. Estimarile vizeaza un randament mediu anual de 7%.

Un alt calcul, realizat de ING, arata ca la o contributie lunara mai mare, de 100 de euro pe luna, timp de 30 de ani, suma disponibila se va ridica la aproape 80.000 de euro.

Cel mai bun sistem de pensii private este considerat cel din Danemarca. In Europa de Est, sistemul s-a dezvoltat inegal. Daca in Estonia a fost un succes (94% dintre contribuabili contribuie la fondurile private, sistemul fiind lansat in 2002), in Croatia si Cehia, nivelul este la doar 25%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună