Dintre cele 91 de banci testate de autoritatile europene in scenarii de risc, numai sapte au avut rezultate nefavorabile, necesarul de capital suplimentar fiind stabilit la 3,5 miliarde de euro, potrivit Mediafax.
„Volumul de capital necesar este cu mult mai scazut decat se astepta piata. Pare un rezultat superficial, daca tinem cont de temerile legate de pierderile care ar putea fi cauzate de criza datoriilor de stat”, spune Mike Lenhoff, chief strategist la Brewin Dolphin Securities Londra, care administreaza active de 33 miliarde de dolari.
Hypo Real Estate Holding din Germania, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) si cinci case de economii spaniole, asa-numitele „cajas” regionale, au rezerve de capital desemnate inadecvate pentru asigurarea unei pozitii solide in scenariile de stres luate in calcul de autoritati, care presupun o noua recesiune in Europa in acelasi timp cu o criza a datoriilor de stat, dar nu includ posibilitatea falimentului unei tari din zona euro.
„Rezultatele astea nu insufla deloc incredere. Testele au fost desfasurate in asa fel incat majoritatea bancilor sa treaca. Eu nu percep din aceste teste ca sistemul bancar este stabil”, a declarat pentru Bloomberg Komal Sri-Kumar, strategul sef al TCW Group Los Angeles, care administreaza active de 118 miliarde de dolari.
Inainte de publicarea rezultatelor, care a avut loc vineri seara, expertii grupului american Goldman Sachs estimau ca necesarul de capital suplimentar care va fi stabilit in urma testelor de stres din sistemul bancar european urma sa fie de 38 miliarde de euro.
Barclays Capital anticipa, intr-o analiza proprie, suma de 85 miliarde de euro.
In SUA, teste similare efectuate de autoritatile americane au relevat ca zece banci, inclusiv Bank of America si Citigroup, ar avea nevoie de 74,6 miliarde de dolari.
„Nu cred ca piata este atat de proasta incat sa putem crede ca au gresit atat de mult. Explicatia corecta aici este ca testele nu au fost prea riguroase„, sustine un alt analist american.
Bancile europene si-au majorat capitalul cu un total de 220 miliarde de euro in ultimele 18 luni, potrivit unui raport Credit Suisse.
Cinci banci spaniole, o banca din Germania si una din Grecia sunt singurele banci europene care nu au reusit sa treaca testele de stres, potrivit Comisiei Autoritatilor Europene de Supraveghere Bancara.Toate celelalte 62 de banci au trecut cu bine de testele de stres.