„Nu sunt pentru reducerea la zero a taxelor, ci sunt in favoarea unui sistem de impozitare corect, pe care sa te poti baza. Cea mai mare problema a Romaniei este legata de sistemul legal si cel fiscal. Nu te poti baza pe sistemul fiscal”, a spus Pichler, citat de Mediafax.
Oficialul Petrom, cel mai mare contributor la bugetul de stat, a precizat ca statul trebuie sa ia masuri pentru limitarea efectelor crizei si trebuie sa investeasca in infrastructura.
La randul sau, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania si presedintele Consiliului Fiscal, a aratat ca cea mai mare problema in prezent este numarul taxelor si birocratia.
„Ar trebui sa simplificam codul fiscal. Aceasta ar trebui sa fie prioritatea noastra”, a spus Dumitru.
El a mentionat ca este de asteptat ca procesul de consolidare fiscala sa continue in Romania pentru a aduce economia pe „calea cresterii sanatoase si sustenabile”.
Totodata, directorul financiar al Petrom s-a aratat optimist in ceea ce priveste perspectiva economiei Romaniei, care poate creste sustenabil pe termen lung.
Și Helmuth Hintringer, directorul financiar al BCR, a afirmat ca este „destul de optimist” in ceea ce priveste perspectiva pe termen lung a Romaniei.
„Din pacate criza nu s-a sfarsit. IMM-urile au suferit mult, iar asta este cea mai mare problema pentru ca aceste firme sunt inima economiei”, a spus Hintringer.
Mai mult, Christoph Leitl, presedintele Camerei Federale de Comert a Austriei, s-a intrebat retoric „cine nu are probleme pe termen scurt?”.
„Cred in viitorul Romaniei pe termen lung. Și conditiile dificile au avantajele lor. Daca trebuie sa lupti, atunci victoria de la sfarsit va fi mai buna decat o victorie obtinuta fara lupta”, a spus Leitl.
El a aratat ca Romania trebuie sa faca mai mult la nivel national decat sa administreze efectele crizei, inclusiv sa comunice mai bine masurile adoptate, sa aiba un guvern stabil si curajos, sa reduca birocratia si sa utilizeze fondurile europene.
„Care este prognoza pentru 2011? Nu stiu. Insecuritatea este singurul lucru care este sigur in prezent, iar acest lucru se vede si in Romania”, a afirmat Leitl.