- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pierderile asiguratorilor au atins limita suportabilitatii – 15% din capitalul social

19 Jun, 00:01 • adrian.mihaltianu
Cristian Constantinescu, director general al Allianz-Tiriac Asigurari, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness despre piata asigurarilor din Romania, facand referire la modificarile aparute dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), pierderile din piata si strategia de dezvoltare a companiei.
Pierderile asiguratorilor au atins limita suportabilitatii - 15% din capitalul social

Allianz-Tiriac Asigurari este lider pe piata asigurarilor, cu venituri totale din prime brute subscrise in T1 din 2008 de 380,4 milioane lei, din care 355 milioane lei din asigurarile generale si 25,4 milioane lei din asigurarile de viata.

DailyBusiness: Considerati ca marea concentrare de pe piata, in urma ultimelor preluari, poate conduce la anumite situatii de monopol?
Cristian Constantinescu: Exista autoritati, atat locale, cat si la nivelul pietei europene, care au competenta sa evalueze si sa preintampine aparitia unor asemenea situatii de monopol si nu cred ca trebuie sa punem la indoiala capacitatea acestor institutii de a-si face treaba corect. Pe de alta parte,
trebuie luat in calcul si faptul ca insisi reprezentantii grupurilor financiare care deruleaza asemenea operatiuni de preluare cunosc si analizeaza riguros implicatiile acestor actiuni din perspectiva concurentiala, inainte de a face pasi concreti in aceasta directie.

DB: Se vor tempera aceste preluari?
CC: Dupa ce, in ultimii ani, febra achizitiilor a fost una dintre caracteristicile pietei asigurarilor din Romania, trebuie sa ne asteptam la o temperare a acestei tendinte pe termen mediu, in conditiile in care principalii competitori locali din domeniul asigurarilor sunt deja parte ale unor grupuri internationale ce opereaza pe pietele financiare si de asigurari.

DB: Ce modificari s-au produs pe piata asigurarilor dupa intrarea in Uniunea Europeana?
CC: La nivelul pietei locale a asigurarilor, dincolo de alinierea cadrului legislativ institutional la rigorile comunitare, principalul efect al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a fost descoperirea potentialului de dezvoltare a afacerilor de asigurari din tara noastra si, drept consecinta, cresterea interesului investitorilor strategici pentru intrarea pe aceasta piata.

DB: Care considerati ca vor fi principalele evenimente pe piata asigurarilor in 2008?
CC: In mod normal, tinand cont de ceea ce s-a intamplat in ultimii 3 ani, ar trebui sa ne asteptam la generalizarea unei noi abordari a afacerilor de asigurari, si in special a celor de asigurari generale. Daca pana acum, goana dupa cota de piata a fost principala directie, in prezent efectele primarii intereselor comerciale au ajuns la limita suportabilitatii.

DB: Cum au fost, in 2007, pierderile raportat la primele subscrise?
CC: Informatiile prezentate public de autoritatea de supraveghere referitor la pierderile nete inregistrate la nivelul sectorului asigurarilor in anul 2007 sunt de natura sa ingrijoreze, atat timp cat ele s-au amplificat fata de anul anterior, ajungand sa depaseasca 3% din veniturile din prime si sa se apropie de 15 procente din valoarea capitalului social varsat de catre asiguratori.

[quote=Cristian Constantinesc, Allianz-Tiriac]Fata de statisticile oficial raportate, experienta anilor trecuti ne arata ca, in realitate, lucrurile ar putea sta chiar mai rau din perspectiva profitabilitatii, in conditiile in care subevaluarea rezervelor de daune ramane una dintre cele mai periculoase tentatii la care, se pare, reprezentantii unora dintre societatile de asigurari nu au reusit sa renunte. [/quote]

DB: Credeti ca in acest an, piata va trece pe profit sau se vor diminua pierderile?
CC: Este practic imposibil sa asistam la o schimbare brusca a rezultatului net inregistrat in sectorul asigurarilor. Mai mult decat atat, daca ne referim strict la rezultatele tehnice pe segmentul asigurarilor generale, pe termen scurt cred ca trebuie sa ne asteptam, in cel mai bun caz, la o ameliorare nesemnificativa a pierderilor din activitatea pura de asigurari non-viata.

DB: Care sunt cauzele acestor pierderi?
CC: Una dintre principalele cauze este abordarea preponderent comerciala a programelor de ofertare, care in mod concret inseamna vanzarea unor polite de asigurari la tarife necorelate cu expunerea la risc asumata de asiguratori prin emiterea respectivelor produse. In al doilea rand, subevaluarea rezervelor isi produce efectele cu o anumita intarziere, astfel ca, in multe situatii, pierderile curente afisate au drept sursa nivelul subevaluat al rezervelor de daune din anii precedenti.

DB: Ce ar trebui sa faca societatile de asigurari de pe piata romaneasca pentru a inregistra profit?
CC: Rigurozitate si corectitudine in derularea afacerilor, ceea ce inseamna evaluarea corecta a expunerilor la risc si, in acest context, stabilirea tarifelor si obligatiilor de plata in stricta corelatie cu riscurile asumate. Acest lucru va insemna, in mod inevitabil, o reasezare a nivelului tarifelor – de asigurari auto, in special – in sensul cresterii lor, poate chiar mai mult decat ar putea fi anticipat la o prima vedere, daca se va tine cont si de revizuirea modelelor utilizate pentru inregistrarea rezervelor de daune.

DB: Si introducerea fransizei…
CC: De asemenea, ca masuri complementare, trebuie luata in considerare si eficientizarea programelor de control a cheltuielilor. In acest sens, este inevitabila utilizarea unor parghii de responsabilizare a clientilor, prin introducerea sistemului de fransize si a unor programe tip bonus-malus care, intr-o perspectiva idealista, ar putea urmari sa functioneze la nivelul intregii piete de asigurari auto, prin definirea unor parametri unitari si formarea unei baze de date comuna.

DB: Care este strategia de dezvoltare a companiei Allianz pentru acest an?
CC: Crestere profitabila, ar fi sintagma care defineste obiectivul de baza al Allianz-Tiriac Asigurari. In plus, la fel ca in ultimii ani, vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea unor programe de orientare catre nevoile clientilor, prin dezvoltarea unor programe de ofertare segmentata si a unor produse dedicate diverselor categorii de clienti, dar si prin cresterea calitatii serviciilor oferite, in principal prin simplificarea si eficientizarea procedurilor de constatare si lichidare a daunelor.

DB: Care este valoarea primelor brute subscrise pe care o estimati pentru acest an? Dar profit?
CC: Proiectiile bugetare ale Allianz-Tiriac Asigurari pentru anul in curs vizeaza realizarea unor venituri totale din prime brute subscrise de 410 milioane de euro. In ceea ce priveste
profitabilitatea, obiectivul este acela de a obtine un profit cel putin egal cu cel inregistrat in anul 2007 (situat la aproximativ 32 milioane lei).

DB: Cum va evolua in 2008, valoarea politelor de asigurari puse in vanzare de catre companie ?
CC: Allianz-Tiriac Asigurari deruleaza un program de ofertare segmentata, care tine cont de profilul de risc individual al clientului. Acest tip de program a fost implementat progresiv, incepand din luna februarie 2006, mai intai pentru politele de asigurare obligatorie RCA, iar apoi (din a doua jumatate a aceluiasi an) si pentru produsele de asigurare de avarii si furt auto. Pentru moment nu anticipam aparitia unor majorari a tarifelor de prime pentru principalele clase de asigurari din portofoliul companiei (casco, asigurari de bunuri si proprietati, RCA).

Mai mult decat atat, ca urmare a introducerii acestui sistem modern de segmentare a portofoliului, sunt din ce in ce mai vizibile semnele imbunatatirii rezultatelor tehnice (in particular, a ratei daunei) pe clasele de asigurari auto, ceea ce ar putea duce, intr-un viitor nu foarte indepartat, chiar la o reducere a tarifelor practicate de Allianz-Tiriac, cel putin pentru o parte dintre segmentele de clienti ce doresc sa achizitioneze polite de asigurari auto.

DB: Ce ponderi detin segmentele de asigurari din portofoliul companiei?
CC: In 2007 asigurarile generale au avut o pondere de 92%, restul de aproximativ 8% reprezentand activitatea de asigurari de viata. In portofoliul de asigurari generale, asigurarile Casco detin in continuare o pondere majoritara, de 61,1%. Asigurarile de bunuri si proprietati (incluzand asigurarile de incendiu si calamitati naturale, respectiv daune la proprietati) detin, la randul lor, o pondere de 16,3%. Asigurarile RCA detin un procent de 15,9% din segmentul asigurarilor generale.

DB: Cu cat estimati ca va creste in 2008 piata asigurarilor si pana la ce valoare?
CC: Cred ca, in acest an, volumul afacerilor operatorilor de pe piata asigurarilor va continua sa inregistreze o tendinta pozitiva la nivel global, insa cresterea veniturilor totale se va tempera, in comparatie cu ritmul inregistrat in 2007. Nivelul primelor brute subscrise din activitatea de asigurari (generale si de viata, cumulat) in anul financiar 2008 ar putea ajunge la aproximativ 2,5-2,6 miliarde euro, evidentiind un ritm de crestere al pietei de 15-20% (in moneda europeana), fata de valoarea din anul financiar precedent.

DB: Dar pe segmente, generale si viata, care vor fi cresterile?
CC: Anticipez ca rata de crestere a vanzarilor de polite de asigurari de viata va fi la fel ca anul trecut, superioara celei care va exprima evolutia primelor brute subscrise pe clasele de asigurari generale. Ar fi, de altfel, normal sa consemnam o asemenea tendinta pe termen mediu si lung, in conditiile in care raportul – de unu la cinci – intre veniturile din prime de asigurari de viata, respectiv generale trebuie si urmeaza sa se corecteze, in sensul echilibrarii lui.

DB: In cat timp se poate intampla acest lucru?
CC: Evident, acest lucru se va intampla progresiv, pe termen lung, ceea ce inseamna ca, in urmatorii 10-20 de ani, ritmul de crestere al cererii de polite de asigurari de viata va fi mai mare decat in cazul politelor de asigurari generale.

Urmărește Daily Business pe Google News