Procesul de autorizare a fuziunii celor doua fonduri din Pilonul II a cuprins doua etape, prealabila si definitiva, autorizarea definitiva fiind decisa numai dupa o consultare a participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant.
Autorizarea prealabila de fuziune dintre cele doua fonduri a fost data de catre arbitrul pensiilor in luna februarie a acestui an.
CSSPP aminteste ca, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, participantii care nu au fost de acord cu noile conditii ale fondului absorbant au putut beneficia de optiunea transferului fara penalitati de transfer la un alt fond de pensii administrat privat.
Dupa autorizarea definitiva a fuziunii, toti participantii fondului absorbit (Bancpost) care nu au optat pentru transferul la alte fonduri de pensii administrate privat, vor fi transferati la fondul absorbant (Eureko).
In etapa ulterioara autorizarii definitive a fuziunii celor doua fonduri de pensii private obligatorii, CSSPP va emite decizii referitoare la retragerea autorizatiei Fondului de Pensii Administrat Privat Bancpost, retragerea autorizatiei administratorului Bancpost Fond de Pensii, retragerea autorizatiei prospectului schemei de pensii private a fondului Bancpost si radierea acestora din Registrul fondurilor de pensii private si al administratorilor.
In luna februarie, Eureko a anuntat ca a ajuns la o intelegere pentru preluarea fondului administrat de KD Pensii.
Eureko Pensii (fosta Interamerican) este prezenta pe piata de pensiilor private romanesti din 2007, iar alaturi de Eureko Asigurari face parte din grupul pan-european Eureko, ce isi desfasoara activitatea in 13 tari europene.
Fondul Eureko detinea la sfarsitul lunii aprilie active nete in valoare de 64,3 milioane lei (15,4 mil. euro) si 298.477 aderenti.
In acelasi timp, fondul Bancpost avea active nete de 7 milioane lei (1,7 mil. euro) si 26.067 participanti.