20 mai 2009 marcheaza un an de la primele viramente in sistemul de pensii administrate privat – implementarea Pilonului II in Romania.
„Mentionam ca, potrivit ultimelor date furnizate de catre CNPAS, in data de 20 mai 2009, respectiv in cea de-a 13-a runda de viramente, fondurile de pensii administrate privat au mai primit contributii in suma de 112,7 milioane lei (26,9 milioane eur)”, se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Suma totala virata in primele 12 runde de contributii (mai 2008 – aprilie 2009) in conturile celor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 1,275 miliarde lei (aproximativ 305 milioane euro), potrivit CSSPP.
Activele nete administrate de catre cele 14 fonduri de pensii au ajuns, la 30 aprilie, la 1,33 miliarde lei (318 milioane euro).
In urma cu un an – respectiv la 20 mai 2008, angajatorii au virat catre fondurile de pensii private obligatorii, prin Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), primele doua procente din veniturile salariale brute ale angajatilor, parte din contributiile datorate sistemului de asigurari sociale.
In 2016, cota de contributie la fondurile de pensii administrate privat, potrivit legislatiei actuale, va ajunge la 6 puncte procentuale din veniturile salariale brute.
Potrivit ultimelor date disponibile, un numar de 4.291.109 participanti (pentru care s-au incasat contributii de la inceputul colectarii acestora in sistem) contribuie, astazi, la fondurile de pensii administrate privat.
Contributia medie a fost in mai de 32 lei pe participant
Contributia medie pe participant pentru care s-au virat contributii de la inceputul colectarii acestora in sistem (mai 2008) a fost in aprilie 2009 de circa 26 lei, iar daca ne raportam la numarul de participanti pentru care s-au virat contributii in aceasta luna (mai – n.r.), contributia medie a fost de 32 lei, se mai arata in comunicatul arbitrului pensiilor.
Valoarea medie incasata pe asigurat in luna mai, aferenta lunii martie, a fost de 7,88 euro, in usoara crestere fata de nivelul de luna trecuta, in timp ce venitul mediu pe asigurat a ajuns la 382 euro, fata de 368 in luna anterioara, potrivit CNPAS.
Pe parcursul primului an de functionare a Pilonului II, in baza derogarilor CSSPP de la legislatia secundara in vigoare, administratorii fondurilor au investit preponderent in active cu grad scazut de risc si prin aceasta au evitat efectele negative ale crizei financiare mondiale reusind sa conserve valoarea contributiilor participantilor.
La 30 aprilie, 53,74% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau investite in titluri de stat. Obligatiunile municipale, in crestere constanta, in mod special de la inceputul anului 2009, au reprezentat 4,16% din activele nete ale fondurilor. Obligatiunile corporative reprezinta 26,71% din active, iar depozitele bancare, in continua scadere din 2008 pana in aprilie 2009, au ajuns la 7,33% din active.