„Participantii care nu sunt de acord cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la oricare alt fond de pensii facultativ, in termen de 45 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea. Fuziunea se va putea finaliza numai la o data ulterioara acestui termen”, se arata in comunicatul CSSPP.
Arbitrul pensiilor a mentionat ca procesul de autorizare a fuziunii in sistemul pensiilor facultative cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Astfel, autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa informarea participantilor cu privire la modalitatea si perioada de desfasurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative si obtinerii acordului majoritatii participantilor.
Administratorul fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit (OTP Strateg, n.r.) are obligatia de a transmite participantilor fondului de pensii facultative documentul de informare si consultare precum si de a publica acest document in cel putin doua cotidiene de circulatie nationala, pe o perioada de cel putin 3 zile consecutive.
Totodata, aceste informatii se vor regasi pe pagina proprie de internet a administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate in fuziune, unde se vor mentine pe toata perioada de desfasurare a fuziunii.
„Precizam ca, de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorului ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit”, se mai arata in comunicatul CSSPP.
In prezent, pe piata pensiilor facultative isi desfasoara activitatea un numar de 13 fonduri de pensii facultative si 10 administratori autorizati, supravegheati si controlati de catre CSSPP.
Conform ultimelor date disponibile, la finalul primul semestru din 2011, in sistemul pensiilor facultative erau inscrisi 241.408 de participanti, iar activele nete acumulate insumau aproape 385,32 milioane de lei.