CSSPP a aprobat miercuri norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative. Astfel, clientii vor incasa activul din contul personal, chiar daca nu au platit 90 de contributii lunare si nu au acumulat suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.
Noua norma stabileste ca, in situatiile in care participantul care beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, dar si in cazul in care participantul decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative, acesta primeste, ca plata unica, suma existenta in contul lui, pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP.
Plata reprezentand contravaloarea activului personal net al participantului se efectueaza catre participant (beneficiar) prin virament in cont bancar sau prin mandat postal, se arata in comunicat.
La data efectuarii platii, administratorul fondului de pensii facultative transmite catre participant (beneficiar), pe suport hartie, prin servicii postale, o informare cu privire la valoarea lichiditatilor banesti cuvenite participantului. De asemenea, la solicitarea participantului (beneficiarului), administratorul transmite in mod gratuit istoricul operatiunilor efectuate pentru participant pana la data platii activului personal net al acestuia.
Prezenta norma precizeaza ca efectuarea platii determina incetarea calitatii de participant la fondul de pensii facultative.
Fondurile de pensii private facultative au obtinut un randament mediu de 8,75% pe primele 7 luni ale acestui an, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Valoarea activelor nete ale celor 13 fonduri de pensii facultative (Pilonul III) a sporit cu circa 7,3% in iulie, depasind 150 milioane lei (35,68 milioane euro).