Aceste sume incasate depind de numarul de conturi care se vor dovedi „goale” (conturi individuale pentru care nu sunt platite contributii de pensii – n.r.), spun reprezentantii pietei, citati de NewsIn.
Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, vor fi facute pe 20 mai. Administratorii se asteapta sa incaseze, lunar, contributii in valoare de aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit estimarilor facute de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
„ING Fond de Pensii, care detine o treime din piata (33,2%), se asteapta sa incaseze aproximativ 8 milioane de euro pe 20 mai”, a declarat Radu Vasilescu, directorul general al companiei.
Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii Private, previzioneaza ca fondul pe care il administreaza sa obtina de la fiecare participant 2% din cel mult valoarea unui salariu mediu brut pe economie.
In martie, castigul salarial mediu brut a fost de 1.623 lei (436 euro), conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Aceasta suma include insa si alte venituri ale angajatilor, in afara de salarii, din care se plateste efectiv contributia de 2%.
De altfel, jucatorii din piata estimeaza salariul mediu brut efectiv, trecut in cartea de munca, la circa 350 euro, valoare la care incasarile lunare pe aderenti, excluzand conturile goale, s-ar situa in jurul a 7 euro.
Pana la 20% din conturi ar putea fi „goale”
Andanut considera ca 80-90% din totalul portofoliului companiei vor fi conturi „bune”, iar restul portofoliului de aderenti ar putea fi reprezentat de asa numitele „conturi goale”.
Estimarea este similara cu cea a ING, care se asteapta la o rata de incasare de 82-83%, ceea ce ar aduce incasari efective de circa 5,8 euro pe client, in medie.
„Aviva Pensii Private mizeaza pe incasari de peste 5 milioane lei in prima luna”, a spus Eugen Voicu, directorul general execultiv al societatii. Raportata la numarul de clienti ai Aviva, suma ar echivala cu incasari medii de 16,30 lei (4,45 euro) de persoana.
Estimarea a fost facuta pe baza previziunilor Casei Nationale de Pensii cu privire la valoarea totala a contributiilor.
Generali Fond de Pensii, al treilea jucator de pe pilonul II, estimeaza ca va incasa in medie 25-30 lei (6,8-8,2 euro) de la fiecare participant si se asteapta la conturi goale intre 5 si 10% din totalul portofoliului, potrivit lui Ioan Vreme, sefului companiei.
Dupa procesul de redistribuire a celor care nu au optat pentru un fond, numarul participantilor la sistemul pilonului II a ajuns la 4.156.316, potrivit Comisiei Nationale a Pensiilor (CNPAS).
Din momentul inceperii activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii este de 2% din baza de calcul, reprezentand veniturile brute lunare. In termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.