„In 2009, Pilonul II a incasat prima lovitura grea din partea Guvernului, prin inghetarea contributiei la 2%, in locul unei cresteri la 2,5%, conform legii, cel mai redus nivel din Europa si din lume. Prin aceasta masura, cei cinci milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro in 2009 si 2010, iar masura le va produce in continuare pierderi de inca 800 de milioane de euro pana in 2017”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), informeaza Mediafax.
Pe termen lung, masura din 2009 va reduce pensiile private ale actualilor salariati cu pana la 15%.
„In pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialisti in ultimele trei saptamani, Guvernul inca nu a renuntat la ideea reducerii contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, planuind astfel sa nationalizeze Pilonul II si sa amaneteze viitorul a peste cinci milioane de salariati carora le-a garantat la lansarea sistemului, in 2008, ca vor putea obtine o pensie decenta din sistemul privat”, se mentioneaza in comunicat.
In acest an, Ministerul Finantelor propune reducerea contributiei la Pilonul II de la 2,5% la 0,5%, masura, care daca va fi pusa in practica, va provoca noi pierderi de sute de milioane de euro si reduceri de pensii de pana la 30%-40%.
„Printr-o noua afectare a Pilonului II, Guvernul ar reusi ceea ce nicio tara din lume nu a incercat, respectiv sa taie si pensiile celor care inca nu sunt pensionari, amanetand viitorul de dragul evitarii unor reforme necesare in prezent”, potrivit APAPR.
Reprezentantii Asociatiei spun ca reducerea contributiei la Pilonul II va fi pusa in practica prin nealocarea fondurilor necesare la viitoarea rectificare bugetara, conform declaratiilor Ministerului Finantelor Publice.
„Masura nu rezolva nimic din problema deficitului bugetar urias al tarii (…). Potrivit declaratiilor oficiale, in absenta masurilor de austeritate anuntate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB, adica 46 miliarde de lei. Din aceasta suma, taierea a doua puncte procentuale din contributia Pilonului II ar economisi statului, in 2010, suma de 660 de milioane de lei, adica 1,4% din deficitul total”, se precizeaza in comunicat.
Pentru evitarea adoptarii acestei masuri injuste, Asociatia propune Guvernului sa solicite Eurostat, Comisiei Europene si Fondului Monetar International ca toate contributiile virate catre Pilonul II sa fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene si internationale.
„Pilonul II nu este o cheltuiala, ci o investitie pe termen lung, iar o asemenea masura, care este acceptata pentru statele Europei Occidentale, va fi sustinuta de APAPR in cadrul discutiilor de la Bruxelles din luna iunie, organizate de Federatia Europeana a Pensiilor Private (EFRP)”, se mentioneaza in comunicat.