Numarul conturilor goale (fara contributii de la inceputul colectarii acestora in sistem – mai 2008) in Pilonul II a ajuns in decembrie la 11,04% din totalul conturilor participantilor inregistrati, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In luna decembrie, in Pilonul II erau 4.031.421 participanti (pentru care s-au incasat contributii), din totalul de 4.531.859 persoane inscrise in Registru Participantilor. Numarul participantilor a crescut cu 2,29% fata de noiembrie si cu 26,18% fata de luna mai si reprezinta 83,55% din efectivul total al salariatilor din Romania, conform datelor pentru luna octombrie publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Din totalul participantilor pentru care s-au virat contributii in luna decembrie, 62,70% aveau varsta de pana in 35 ani si 37,30% – peste 35 de ani.
Participantii cu varsta de peste 35 de ani nu sunt obligati de lege sa adere in sistemul Pilonului II.
Ponderea barbatilor din totalul participantilor pentru care s-au virat contributii a fost in decembrie de 51,82%, iar cea a femeilor de 48,18%.
Participantii cu statut de nerezident in Romania au fost doar de 0,21% din totalul celor inscrisi in Registrul Participantilor, conform CSSPP.
Activele nete aferente celor 14 fonduri de pensii, administrate de cei 14 administratori autorizati de catre CSSPP in Pilonul II, erau la sfarsitul lunii decembrie de 831.895.552,7 lei (cca. 208,7 milioane euro), in crestere cu 16,23% fata de noiembrie.
Administratorii continua sa investeasca in active mai sigure
Pe parcursul lunii decembrie, administratorii fondurilor de pensii private au continuat sa investeasca in active mai sigure. Ponderea cumulata a instrumentelor financiare cele mai expuse recentei crize financiare internationale s-a redus in favoarea instrumentelor mai sigure.
De asemenea, a continuat sa urce constant ponderea obligatiunilor corporatiste, de la 6,7% in trimestrul 2 la circa 24% la sfarsitul anului.
La finalul lunii decembrie, aproximativ 74% din structura investitiilor in Pilonul II erau titluri de stat si depozite bancare, in timp ce actiunile reprezintau doar 1,72%.
76,23% din total investitii fonduri de pensii erau plasate in tara, iar restul de 23,77 in strainatate, se arata in raportul CSSPP.
Beneficiind de derogarile aprobate de catre arbitrul pensiilor, care permit administratorilor sa investeasca mai mult in instrumente mai sigure, fondurile de pensii administrate privat au putut acumula lichiditatile necesare etapei de inceput a Pilonului II, pentru a-si diversifica ulterior portofoliile de investitii, in conditii de siguranta sporita.