Potrivit noilor prevederi ale actului normativ, participantul care intentioneaza sa se transfere va contacta direct numai administratorul fondului de pensii la care urmeaza sa se transfere.
Dupa verificarea corectitudinii completarii documentelor, administratorul fondului la care participantul vrea sa se transfere trebuie sa transmita actele necesare catre administratorul fondului de la care acesta urmeaza sa se transfere.
Calitatea de participant la noul fond de pensii va fi dobandita la data transferului de disponibilitati banesti catre noul fond de pensii administrat privat, conform CSSPP.
Disponibilitatile banesti transferate reprezinta contravaloarea activului personal net al participantului, care nu poate fi mai mica decat suma maxima dintre valoarea garantata si suma contributiilor participantului, din care se scad comisioanele legale si penalitatile de transfer, dupa caz, se arata in comunicat.
In cazul in care contravaloarea activului personal al participantului care se transfera este mai mica decat valoarea garantata, diferenta se acopera din provizionul tehnic constituit de administratorul de la care se transfera participantul, potrivit arbitrului pensiilor.
CSSPP a decis modificarea si completarea normei de transfer a participantilor din pilonul II in vederea inlaturarii disfunctionalitatilor identificate in cadrul primei proceduri de transfer, din august 2008, si tinand seama de propunerile si comentariile primite din partea administratorilor de pensii administrate privat.