Anualizat, randamentul fondurilor de pe pilonul II a fost de 13,3%.
„Fondurile de pensii private obligatorii sunt pe profit, ele nefiind afectate de rezultatele din 2008 ale administratorilor de pensii. Acestia au raportat pierderi contabile, ce au reflectat de fapt investitiile realizate pentru lansarea sistemului de pensii”, a declarat Mihai Bobocea, secretar general APAPR.
El a precizat ca activele administratorilor si cele ale fondurilor sunt complet separate.
Investitiile realizate de administratori in 2007 si 2008 s-au ridicat la 1,6 miliarde lei, circa 450 milioane euro, potrivit APAPR. Din acest total, o suma de 1,1 miliarde lei este evidentiata contabil la capitolul pierderi.
In 2008, administratorii au inregistrat pierderi de 880 milioane de lei, ca urmare a modificarilor reglementarilor contabile. Daca s-ar fi folosit insa aceeasi metoda contabila ca in 2007, pierderile ar fi fost de numai 165 milioane de lei, conform APAPR.
Reprezentantii APAPR considera ca administratorii de pensii private isi vor recupera investitiile dupa 15 ani de activitate (2021). Initial, administratorii mizau pe recuperarea mai rapida a investitiilor, in circa 10 ani, insa au intervenit cateva schimbari pe piata, precum inghetarea contributiilor pe Pilonul II la 2% din salariul brut, in acest an, sau schimbarea regulilor contabile.
Potrivit lui Mihai Bobocea, administratorii de pensii private sunt printre cei mai importanti investitori straini pe termen lung din Romania, in ultimii 2 ani.