„Ceea ce s-a intamplat in America ne demonstreaza vulnerabilitatea acestor instrumente financiare”, a declarat Liviu Voinea, director executiv al GEA, citat de NewsIn.
El a subliniat ca trebuie „sa evitam ca economiile populatiei sa se piarda”.
„Trebuie sa se introduca un cadru de reglementare privind randamentul minim garantat. Vrem sa avem o campanie de strangere de semnaturi pe aceasta tema”, a spus seful GEA.
Acesta considera ca „lobby-ul administratorilor fondurilor de pensii e foarte puternic”, motiv pentru care nu trece de Parlament nicio propunere de acest fel.
Voinea sustine ca daca fondurile de pensii private obligatorii incepeau sa investeasca mai devreme, acum erau „pe pierderi” si nu „pe zero”, cum sunt in prezent.
Primele pensii se vor plati peste 20-25 de ani, iar daca atunci se constata ca nu sunt bani pentru pensii, statul va fi sub presiune sa intervina el si sa dea pensiile, considera seful GEA.
In ceea ce priveste Fondul de Garantare, Voinea sustine ca acesta garanteaza contributiile la valoarea nominala, respectiv numai suma depusa, fara niciun randament.
El considera ca masura ar trebui luata si pentru ca statul obliga angajatii sa contribuie la acest sistem.
La inceputul lunii ianuarie, 6 organizatii ale societatii civile au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.
Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati.
In mai, senatorii au respins propunerea legislativa initata de cativa parlamentari cu privire la instituirea a unui randament minim garantat egal cu inflatia anuala pentru fondurile de pensii private obligatorii, dupa ce si Guvernul a dat aviz negativ acestei propuneri.