Valoarea activelor nete ale celor 7 fonduri de pe pilonul III au ajuns la sfarsitul lui mai la 34,52 milioane lei, in crestere cu 18% fata de luna aprilie.
Pe parcursul lunii mai, fondurile au investit 71% din active in titluri de stat si obligatiuni municipale, 14% in depozite bancare, 10% in actiuni si alte valori mobiliare, 4% in obligatiuni corporative si 1% in titluri de plasament colectiv (OPCVM), a spus Oancea.
In aceeasi luna, 49% dintre participanti aveau varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, 33% – intre 45 si 99 de ani si doar 18% aveau intre 16-29 de ani.
„Din totalul participantilor, 10% sunt femei, cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani”, a adaugat presedintele arbitrului pensiilor.
Cei mai multi participanti la fondurile de pensii private se intalnesc in zona Bucuresti-Ilfov, cu o proportie de 20% din total, centru si nord-vest, fiecare cu cate 15%. Cel mai scazut grad este intalnit in Oltenia, cu doar 7% din totalul aderentilor.
„Trebuie sa mergem prin tara, in special in zonele in care informatia ajunge mai greu la populatie, si sa prezentam avantajele acestui sistem de pensii, pentru a creste numarul celor inscrisi pe pilonul III”, a mai spus Oancea.
Alte 4-5 fonduri ar putea intra anul acesta pe piata pensiilor facultative
In acest an, ar putea intra pe piata inca 4-5 fonduri de pensii facultative, unul dintre acestea fiind in curs de autorizare, acestea ajungand la un numar total de 11-12, a spus joi Mircea Oancea.
Presedintele CSSPP se asteapta ca la sfarsitul lui 2008, numarul participantilor pe pilonul III sa ajunga pana la circa 200.000, fata de cei aproape 90.000 din prezent.
Inca patru fonduri de pensii facultative vor fi active pana la sfarsitul acestui an, astfel incat numarul total al acestora va ajunge la 11, a afirmat Mircea Oancea.
„Anul 2008 poate fi anul pensiilor facultative in ce priveste atentia acordata de catre administratori si de comisie acestui sistem, insa efectele vor fi vazute in 2009 sau 2010”, a declarat seful CSSPP.
In prezent, pe pilonul III sunt active 7 fonduri : AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari).