Din totalul participantilor, 50,28% sunt femei si 49,72% barbati. Fata de decembrie 2007 s-a inregistrat o crestere cu 2% a ponderii aderentilor de sex masculin.
In ceea ce priveste structura pe grupe de varsta, participantii intre 30 si 44 ani inregistreaza o pondere de 51,05%, la finalul lunii iunie, fata de 49,33% la sfarsitul anului trecut, conform bilantului.
Participantii cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani au o pondere de 16,11% la sfarsitul lunii iunie, iar cei cu varste intre 45 si 54 de ani reprezinta 29,22% din totalul aderentilor.
CSSPP mentioneaza ca la 30 iunie, in categoria de varsta peste 65 ani erau inregistrati 29 de participanti, numarul acestora majorandu-se de la inceputul anului, insa ca pondere a ramas constant pe toata perioada (0,03% din total participanti).
Legislatia pensiilor private nu interzice participarea la pensiile facultative (pilon III) in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar.
Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata.
Cei mai multi participanti la fondurile de pensii facultative activeaza in domeniile financiar (23%), respectiv industrie (16%), in timp ce doar 2% din aderenti activeaza in administratia publica.
La data de 30 iunie, volumul total al activelor celor 8 fonduri era de 40,2 milioane de lei (peste 11 milioane euro), in crestere cu 180% fata de sfarsitul anului trecut, pentru un numar de peste 110.000 de participanti.
Cele 8 fonduri de pensii facultative (pilonul III) sunt: AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari) si Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management), potrivit CSSPP.