Dividendul anual estimat pentru acest instrument financiar este de 4,5%, in euro
, a adaugat seful Pioneer Asset Management, subliniind ca nivelul acestuia ar putea fi mai mare sau mai mic in functie de randamentul obligatiunilor achizitionate, acest randament nefiind unul garantat.
Fondul are o data de maturitate fixata la 30 decembrie 2016, iar perioada de subscriere este 25 aprilie – 6 iunie 2011, subscrierea realizandu-se in Romania exclusiv prin UniCredit Tiriac Bank.
La maturitate (decembrie 2016) investorii vor primi distribuirea intregului capital rezultat la scadenta obligatiunilor impreuna cu aprecierea generata din investitiile respective.
Dolea a mai precizat ca suma minima de subscriere este de 1.000 de euro.
„Produsul se recomanda investitorilor cu un profil conservator, care apreciaza un flux de venituri anual asigurat de distributia de dividende si care urmaresc o volatilitate cat mai mica a investitie”, a spus Florin Dolea.
El a adaugat ca clientii pot opta pentru rascumparare partiala sau totala pe parcursul celor 5 ani si jumatate. Comisionul de rascumparare este de 1,5% din valoarea fondului.
Ratingul mediu al portofoliului va fi de BB, urmand sa includa 70-80 de titluri.
Portofoliul fondului va fi investit in proportie de 25% in obligatiuni corporatiste din piete emergente din clasa Investment Grade si 75% in obligatiuni corporatiste din piete emergente din clasa Non Investment Grade.
„Fondul este denominat in euro, expunerea pe alte valute urmand a fi acoperita prin tehnici specifice de management al riscului”, a mai spus oficialul Pioneer.
El a adaugat ca astfel de investitii aduc, in general, randamente mai mari decat depozitele.
[img=1450][/img]
Printre tarile emergente in care Pioneer va investi se numara: Brazilia, Rusia, Khazakstan, argentina, Mexic, Ungaria, India, Indonezia, Columbia, Ucraina si altele, acestea avand o piata corporatista suficient de mare.
Romania nu se afla pe lista investitiilor Pioneer pentru acest fond, in conditiile in care piata locala a obligatiunilor corporatiste nu este suficient de dezvoltata.
„Nu ne uitam la tari cu riscuri mari. Vrem ca volatilitatea fondului sa fie cat mai redusa. Incercam sa venim pe piata cu un produs cat mai putin riscant pentru investitori”, a mentionat Florin Dolea.
„In prezent termenul „emergent” se refera la tari cu un potential economic ridicat si care se afla in tranzitie, confruntandu-se cu modificari de natura economica, politica, sociala si demografica, caracterizate in general printr-un grad redus de indatorare”, a spus Dolea.
„Aceste economii au un ritm de crestere mai alert pentru a ajunge din urma tarile dezvoltate, oferind posibilitatea pentru cei care sunt pregatiti sa-si asume riscuri suplimentare sa obtina randamente mai ridicate. De aceea, pietele emergente au devenit din ce in ce mai atractive pentru investitori, infuzia fondurilor straine in aceste tari fiind din ce in ce mai mare”, a adaugat Dolea.
Marimea fondului este estimata sa ajunga la 500 milioane de euro, la nivel global, cel mai mare volum de investitii venind din Germania, Italia si Franta.
In ceea ce priveste Romania, Florin Dolea a declarat ca nu poate face o estimare exacta cu privire la sumele care ar putea sa fie atrase de la investitorii locali, estimand ca acestea ar putea sa fie de ordinul milioanelor de euro.
„Ne asteptam la cateva milioane de euro (investitii, n.r.) din Romania pentru ca investitorii locali nu sunt inca invatati cu astfel de produse”, a spus Dolea.
El a mai precizat ca piata fondurilor de investitii din Romania este in crestere, iar clientii incep sa inteleaga avantajele produselor.
In ceea ce priveste clientii, Dolea a spus ca acestia se uita, din cauza crizei, spre investitii conservatoare.