- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pionierii daunelor morale in caz de accident pot primi zeci de mii de euro pe caz

26 Nov, 00:01 • adrian.mihaltianu
Romanii nu stiu sa ceara si daune morale, pe langa cele materiale, in cazul unor accidente. Totusi, exista si contra-exemple: cea mai mare suma platita anul acesta de Generali, pentru daune morale, a fost de 50.000 lei (13.000 euro) in cazul unui accident auto soldat cu ucidere din culpa a unei persoane, in timp ce Astra a achitat 200.000 lei (peste 50.000 euro) pentru un caz similar din urma cu doi ani.
Pionierii daunelor morale in caz de accident pot primi zeci de mii de euro pe caz

Razvan Ieremia, director daune la Astra, a spus ca firma a avut un singur caz in acest an, in care s-a cerut in instanta 370.000 lei (inca nu s-a achitat pentru ca nu s-a terminat procesul – n.r.).

Printre alte cazuri din istoria Astra se numara un accident pentru care s-au cerut daune morale de 74.000 lei, dar instanta a acordat doar 28.000 lei, pentru patru victime. Pentru cazul in care instanta a acordat daune morale de 200.000 lei, cerinta initiala fusese de 500.000 lei.

Pe de alta parte, pana in prezent, EuroIns nu a avut nicio cerere de dauna morala.

Dan Stancu, underwriting manger la EuroIns, a mentionat ca nu exista limite minime si maxime de despagubire pe acest segment, dar probabil ca odata cu legislatia si cu jurisprudenta europeana se vor cunoaste anumite sume care merita date in cazuri similare.

Durata unui proces prin care se solicita despagubiri morale poate fi intre cateva luni si cativa ani, in functie de cat de „aglomerata” este instanta care judeca speta.

Gheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurare si reasigurare SRBA, a spus ca majoritatea despagubirilor sunt date prin justitie, suma acestora fiind mult mai mica decat cea ceruta initial.

Astfel, aceste despagubiri reprezinta o pondere foarte mica, sub 1%, din totalul daunelor platite de asiguratori.

Despagubirile morale se pot solicita societatilor de asigurari in cazul tuturor asigurarilor de raspundere civila, inclusiv cele auto (RCA), dar si in cazul celor de malpraxis, care au o astfel de clauza.

„Oamenii nu prea stiu sa ceara daune morale. Este o chestie de educatie. Ei ar trebui sa se informeze singuri pentru ca pe contractul de asigurare nu este specificat acest drept”, a spus Dan Stancu, de la EuroIns.

Acesta a adaugat ca nici legislatia nu este foarte permisiva si nici clara.

„Pagubitii nu stiu ca sunt indreptatiti sa solicite astfel de despagubiri si asociaza asigurarea RCA in exclusivitate cu existenta unor daune materiale – o masina avariata, un gard distrus, un animal domestic ucis etc.”, a declarat Radu Ionescu, seful biroului asigurari auto la Generali.

„Se cer daune morale de catre persoana vatamata sau, dupa caz, de catre familia acestuia, in cazuri de vatamare corporala grava, mai ales daca se soldeaza cu invaliditate, precum si in caz de deces”, a spus reprezentantul Generali.

Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), spune ca oamenii nu stiu sa ceara daune morale, mai ales ca, de multe ori, nu stiu nici ce daune fizice sa solicite.

„Clientii pot sa apeleze la un avocat care-i poate lamuri ce inseamna aceste daune morale si ce sume ar putea primi”, a adaugat Andriescu.

De aceeasi parere este si Gheorghe Grad, de la SRBA, care considera ca romanii nu au educatia de a-si apara drepturile.

Cat valoreaza daunele morale?

„Daunele morale pot fi acordate atat amiabil cat si in baza unei hotarari judecatoresti. In ceea ce priveste durata unui proces, aceasta poate fi in medie de la 1 an pana la cel mult 4 ani”, au spus reprezentantii companiei Unita.

Radu Ionescu mentioneaza ca, daca in privinta daunelor materiale si a vatamarilor corporale lucrurile sunt relativ vizibile, evidente (se stie cat a costat repararea unui vehicul avariat, a unei case in care s-a intrat cu masina, se poate determina cat a costat spitalizarea unui om, medicatia, lipsa unor venituri ca urmare a pierderii temporare sau definitive, partiale sau totale a capacitatii de munca), in ceea ce priveste daunele morale, lucrurile se complica.

„E greu de cuantificat suferinta unui om accidentat sau suferinta familiei prin pierderea unui membru”, a spus Ionescu.

In cazul asigurarilor RCA, limitele daunelor morale sunt stabilite de legislatie, insa celelalte asigurari de raspundere civila nu au limite minime sau maxime.

In ceea ce priveste reglementarile care guverneaza asigurarea obligatorie RCA in Romania, in Ordinul nr. 8 / 16.06.2008 al presedintelui CSA, la Art. 24, alin. 3 se stipuleaza o limita pentru daunele produse pe teritoriul Romaniei: „Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial (daune morale – n.r.) produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru anul 2008, la un nivel de cel putin 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei”.

„Viata unui om nu are un pret in bani si este evident ca, in limitele prevazute de lege, o instanta de judecata poate hotari orice despagubire pentru daune morale, functie de gravitatea prejudiciului produs. Sentintele se dau si functie de cazurile precedente (ce au hotarat alte instante in cazuri similare)”, a spus oficialul Generali.

Acesta a adaugat ca, in acest an, compania Generali s-a confruntat cu 8 cazuri de daune morale, in care s-au solicitat sau platit deja si daune morale, dublu fata de anul precedent, cand au fost 4 cazuri.

[quote=Radu Ionescu, seful biroului asigurari auto la Generali]Solicitantii de despagubiri nu pot fi decat persoanele fizice prejudiciate[/quote]

Daunele morale au o pondere sub 1% din totalul daunelor, dar pe un trend ascendent

Conform reprezentantilor din piata, daunele morale au o pondere foarte mica din totalul despagubirilor platite de asiguratori – sub 1%, acestia estimand o crestere pe viitor a cererilor pentru acest tip de daune

„Actualmente, ponderea cazurilor in care in care se solicita si daune morale este mult sub 1%, ca frecventa de aparitie”, a declarat Radu Ionescu.

„In viitor, chiar si cel apropiat, frecventa cu care aceste despagubiri vor fi solicitate va creste mult, dar mai ales va creste cuantumul despagubirilor platite pentru daune morale, in totalul despagubirilor platite de asiguratori”, a adaugat oficialul Generali.

Razvan Ieremia, directorul de daune al Astra Asigurari, este de aceeasi parere, considerand ca trendul daunelor morale este in crestere in Romania.

Bogdan Andriescu a declarat si el ca acet timp de daune este in crestere, dar o schimbare majora o vede in momentul in care vor fi mai multe cazuri ca cel al doctorului Ciomu.

„Cand vor fi mai multe cazuri de malpraxis, bine mediatizate, atunci va fi o crestere mare pentru recuperarea acestor daune”, a mentionat presedintele UNSICAR.

Acesta a adaugat ca un alt pas important va fi acela in care medicii vor fi mai atenti la sumele pentru care se asigura, care ar trebui sa fie mai mari.

Si reprezentantii Unita considera ca solicitarile privind cuantumul daunelor morale vor creste in anii viitori.

Din datele centralizate in anul 2007, societatile de asigurare au platit daune brute totale in valoare circa 3,3 miliarde lei (981,4 milioane lei), in crestere cu 17,30% fata de anul precedent, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...