Țările din Uniunea Europeană se contrează în problema ajungerii la un acord privind plafonarea prețului petrolului rusesc, existând posibilitatea amânării unei înțelegeri asupra acestei chestiuni până după ce va fi convenit un pachet mai larg de sancțiuni, relatează Bloomberg.
Potrivit surselor consultate de Bloomberg, o serie de țări, printre care Ungaria și Cipru, și-au exprimat opoziția față de propunerea de plafonare a prețului petrolului rusesc. Astfel, condiția unanimității, esențială pentru luarea unei decizii, nu a fost indeplinită, fiind binecunoscut faptul că sancțiunile UE necesită unanimitate, organismul European oferind fiecărei națiuni un drept de veto efectiv.
Te-ar putea interesa și: 261.000 de bărbați au fugit din Rusia de teama mobilizarii cerute de Putin. Ce pregătește liderul de la Kremlin
Bloomberg mai adaugă faptul că multe detalii sunt încă în discuție, cum ar fi, de exemplu, problema stabilirii unui nivel al plafonului de preț.
Comisia Europeană, brațul executiv al blocului comunitar, s-a întâlnit cu statele membre în weekend pentru a încerca să găsească un compromis cu privire la pachetul de măsuri restrictive. Țările ar putea depunde efort pentru a obține un acord preliminar înaintea unei reuniuni informale a liderilor UE la Praga pe 6 octombrie.
Decizia UE de a grăbi sancțiunile asupra petrolului rusesc vine după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” săptămâna trecută și a început să organizeze „referendumuri”, condamnate de ONU, pentru anexarea zonelor din Ucraina pe care încă le ocupă. La acestea s-au adăugat rapoarte recente conform cărora forțele ucrainene au descoperit o groapă comună în orașul Izium, care a fost de curând controlat de Rusia.
Alte măsuri aflate în discuție includ controlul importurilor de diamante și interzicerea anumitor produse din oțel.
Cele 27 de state membre sunt aproape de a susține o propunere de a restricționa exportul către Rusia a componentelor electronice utilizate în producerea armelor, a mai adăugat Bloomberg.
Statele membre consideră că limitarea accesului la componentele electronice folosite la arme împotriva Ucrainei este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a lovi armata Rusiei, mai ales că, în ultimul timp, Moscova caută să înarmeze forțele suplimentare pe care încearcă să le mobilizeze pentru trimiterea pe front.
Dorința UE de a impune plafonarea prețului la petrol ar alinia blocul comunitar cu eforturile SUA pentru ca prețul petrolului să nu crească.
Luna aceasta, Grupul Celor 7 a ajuns la un acord politic asupra unui plafon de preț, iar comisia a menționat că va lucra pentru a implementa propunerea.
Embargoul impus de Uniunea Europeană și SUA asupra achiziționării petrolului rusesc a determinat o creștere bruscă a prețurilor, fapt care i-a permis Federației Ruse să redirecționeze volume mari de materii prime către alte piețe, cum ar fi India și China. Pentru a introduce un plafon de preț pentru petrolul rusesc, G7 dorește să creeze o „coaliție internațională largă” și să interzică furnizarea oricăror servicii pentru transportul maritim al petrolului rusesc dacă acesta este vândut la un preț mai mare decât limita convenită de către coaliția respectivă.