Pentru a relansa creditarea, bancile au nevoie de lichiditate si de posibilitatea de a acorda credite la un cost mai scazut, deoarece dobanzile actuale sunt inca prohibitive, este de parere Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. Avand in vedere ca depozitele romanilor la banci au o scadenta destul de mica, acestea nu reprezinta o baza pentru reluarea creditarii, a adaugat el.
Sansa pentru relansarea creditarii pare a ramane, asadar, tot suportul oferit de bancile-mama. Sprijinul financiar pe care acestea il acorda bancilor locale se ridica la circa 30 de miliarde de euro, iar nivelul va fi sustinut, a completat Petre Bunescu, vicepresedintele BRD.
Cealalta conditie pentru reluarea creditarii este scaderea costului imprumuturilor, care a crescut mult in trecut, din cauza riscului. Bancile sunt obligate sa constituie provizioane pentru creditele neperformante, iar costul mentinerii acestora se transfera in dobanzile creditului.
Este insa loc de eficientizare, crede van Groningen. „Provizioanele constituite nu trebuie sa depaseasca foarte mult pierderile, deoarece astfel se ajunge la un cost prea mare al creditului”, a declarat el, mentionand ca ar trebui gasit un raport optim intre cost si risc.
De asemenea, executarea acelor credite neperformante facute de clienti care nu au sanse de redresare poate conduce la deblocarea creditarii. „Trebuie sa accepti sa faci curat in portofoliul neperformant”, a spus Petre Bunescu, mentionand ca BRD accepta sa restructureze doar creditele acelor clienti care au sanse de redresare economica. La randul sau, presedintele Raiffeisen a declarat ca banca pe care o reprezinta va incerca sa scape de asemenea de creditele neperformante ce nu pot fi restructurate. „85% din clienti platesc”, a spus Groningen.
Dar, au atras atentia bancherii, relansarea creditarii catre corporatii presupune si refacerea modelului de business a multora dintre ele. „Admitem sa fim alaturi de clientela noastra atunci cand isi pune la bataie toate resursele”, a mai spus Bunescu, mentionand ca, in prezent, exista multi patroni care doresc sprijin financiar de la banci, dar nu sunt dispusi sa renunte si la o parte din active pentru a face rost de bani.
Creditarea nu poate sa acopere 90% din necesarul financiar al unei afaceri, a spus Bunescu.
In fine, pentru ca imprumuturile sa inceapa sa curga spre economie, e nevoie si de anularea blocajului financiar care apare atat intre stat si companii, cat si in relatiile dintre firme, si conduce la randul sau la cresterea creditelor neperformante, au conchis reprezentantii pietei.