„Ei (liderii zonei euro si autoritatile de la Atena – n.r.) au sperat la un fel de aranjament care nu va trebui folosit niciodata. Investitorii au simtit asta si se pare ca ne-am intors de unde am plecat”, a afirmat analistul Kleinwort Benson Phyllis Reed, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax..
Liderii UE ar putea fi nevoiti sa activeze un mecanism de ajutor inca nepus la punct, in conditiile in care costurile imprumuturilor Greciei cresc.
In aceasta situatie, cancelarul german, Angela Merkel, va trebui sa finanteze salvarea Greciei cu fonduri de la buget, contrar opiniei publice, iar membrii Uniunii va trebui sa stabileasca rolul pe care FMI il va avea in planul de sustinere pentru statul elen.
Pana in prezent, reprezentantii UE au indicat ca se asteapta ca randamentele obligatiunilor elene sa scada, pe masura ce Atena continua sa implementeze masuri pentru diminuarea deficitului bugetar. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a asigurat miercuri ca investitorii vor „aprecia treptat” eforturile Greciei.
Statul elen a vandut pe 25 ianuarie obligatiuni de opt miliarde euro, cu scadenta la cinci ani si randamente majorate pentru a atrage investitorii. Apoi, pe 4 martie, Atena a emis obligatiuni de cinci miliarde euro, cu maturitate la zece ani. Luni, Grecia a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de cinci miliarde de euro, pe termen de sapte ani.