- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Platinum Asigurari atrage clientii corporate cu o polita de asigurare de garantii

25 Jan, 16:06 • adrian.mihaltianu
Identificand nevoia de a acoperi o piata care nu este suficient dezvoltata pe acest segment, Platinum Asigurari-Reasigurari a lansat un produs de nisa, polita de asigurare de garantii, adresata clientilor persoane juridice. Aceasta polita poate inlocui scrisoarea de garantie bancara.
Platinum Asigurari atrage clientii corporate cu o polita de asigurare de garantii

Asigurarile de garantii se adreseaza tuturor societatilor comerciale care doresc sa participe la proceduri de achizitie publica, dar si persoanelor juridice care stabilesc relatii contractuale cu institutii publice sau cu entitati care, desi nu sunt autoritati contractante, sunt obligate conform legii sa deruleze procedura de achizitie publica.

Achizitiile publice implica constituirea de garantii privind indeplinirea obligatiilor contractuale ce constau in executie de lucrari publice, furnizarea de produse si servicii (lucrari de constructie, furnizare de servicii IT, turism, consultanta in managemant, consiliere juridica, achizitii de bunuri etc).

Pretul politei se calculeaza in functie de mai multi factori

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii Platinum au explicat ca prima de asigurare pentru polita de garantii se stabileste tinand cont de o serie de factori, printre care si tipul garantiei -licitatie, buna executie, etc., unde riscurile asigurate, perioada de asigurare/garantare si limita raspunderii difera de la garantie la garantie, chiar daca vorbim de aceeasi procedura de achizitie.

„De exemplu, limita de raspundere la garantia de participare la licitatie este intre 0,5% si 2% din valoarea estimata a contractului, pe cand garantia de buna executie se poate situa intre 5% si 10% din valoarea contractului, bineinteles, prima de asigurare raportandu-se la limita de raspundere atasata”, potrivit oficialilor Platinum.

Alti factori esentiali in stabilirea costului sunt: natura contractului obiect al procedurii de achizitie publica (de exemplu lucrari de constructie, furnizare produse, prestari servicii), perioada de garantare (care poate varia de la 3 luni la 3 ani sau mai mult), rezultatul analizei clientului (experienta, stabilitate financiara, capacitate de buna executie), conditiile de atribuire/derulare a contractului solicitate de autoritatea contractanta si garantiile colaterale care pot fi constituite in favoarea asiguratorului.

Astfel, costul asigurarii este personalizat nu doar pentru fiecare procedura, dar si pentru fiecare client in parte.

„Asigurarile de garantii sunt propulsate in prezent atat de contextul legislativ favorabil in domeniul achizitiilor publice (HG 834 din 2009 care integreaza expres garantiile emise sub forma unei polite de asigurare in categoria garantiilor eligile pentru depunerea ofertelor, incheierea si derularea contractelor de achizitie publica), cat si datorita contextului economic actual”, a declarat Anca Babaneata (foto), deputy CEO & insurance vicepresident al Platinum Asigurari

Ea a precizat ca in prezent asistam, la o accesibilitate redusa a companiilor romanesti la scrisori de garantie bancara datorita scaderii nivelului lichiditatilor dar si inconvenientului de a avea activele lichide blocate pe perioada garantiilor. Pe de alta parte, cresterea gradului de prudenta investitionala privata care a determinat ca unicul segment activ investitional important sa fie cel public sau cel al fondurilor europene, programe care pot fi accesate doar cu depunerea unei garantii.

„Astfel, produsul de asigurare de tip garantii (bonds) reprezinta o oportunitate si un sprijin real in accesarea contractelor de achizite publica. In plus, politele de asigurare de garantii pot inlocui scrisorile de garantie bancara, la un cost total optimizat fata de cel atasat scrisorilor de garantie bancara, lasand societatilor comerciale flexibilitatea de a-si optimiza gestionarea lichiditatilor, fara a le bloca pentru perioade ce pot ajunge, in anumite cazuri, de chiar pana la 3-4 ani”, a spus Anca Babaneata.

Principalele tipuri de garantii (bond-uri) incheiate de Platinum Asigurari-Reasigurari sunt: participare la licitatie (bid bond), returnare avans (advance payment bond), buna executie (performance bond), pentru perioada de garantie/ notificare a defectelor (maintenance bond).

Politele de asigurare de garantii au ca scop protectia maxima a contractantului / asiguratului de executari nefondate ale garantiei, plata si acoperirea in asigurare fiind conditionata de dovada producerii unui caz de culpa adica a neindeplinirii de catre contractantul garantat a unei obligatii stipulate in contractul incheiat cu beneficiarul.

Piata asigurarilor de garantii, in curs de dezvoltare

Piata asigurarilor de garantii din Romania este in curs de formare si dezvoltare, in conditiile in care abia din anul 2009 cadrul legislativ permite furnizarea garantiilor solicitate de autoritati si sub forma politelor de asigurare, pe langa scrisoarea de garantie bancara (SGB).

In primele sase luni din 2010, companiile de asigurari au afisat brime brute subscrise pe segmentul asigurarilor de garantii in valoare totala de 26,25 milioane de lei, in crestere cu 83,26% fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Ponderea acestor polite in piata asigurarilor generale este insa foarte redusa, de 0,75% in S1 2010, dar in crestere fata perioada similara a anului 2009, cand a fost de 0,38%.

Urmărește Daily Business pe Google News